Fél év alatt már több, mint 1400-an csatlakoztak a Modern Vállalkozások Programjához

Igazi sikertörténet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kkv-kat felzárkóztató projektje.


Tavasz óta meghaladta az ezernégyszázat azon mikro-, kis- és középvállalkozások száma, akik cégük hatékonyabb és gazdaságosabb működése érdekében igent mondtak a Modern Vállalkozások Programjára.
Friss hazai kutatás igazolja, hogy a magyar kkv-k informatikai lemaradottsága az európai átlaghoz viszonyítva aggasztó méreteket ölt. Sokan érzik, hogy egyre égetőbb lenne racionalizálni a munkafolyamatokat informatikai megoldásokkal, mégis hezitálnak. A megkérdezett cégvezetők mintegy fele ugyanis nem alkalmaz IT munkatársat cégen belül, a legrégebbi számítógépek életkora pedig a 12 évet is eléri.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal közösen olyan szemléletformáló és kompetenciafejlesztő programot hívott életre, amely a hazai vállalkozások digitális fejlődésének előmozdítását, ezzel versenyképességük fokozását segíti informatikai technológiák és megoldások bevezetésével. 

Belegrai Péter, a pákozdi Mote Kft. ügyvezetője egy az 1400 kkv közül
, aki fejlesztési céljainak egyik alappilléreként a digitális korszerűsítés mellett tette le a voksát. Megkeresésünkre elmondta, hogy a jelenleg 18 főt foglalkoztató, dinamikusan növekvő vállalkozásuk alumínium alkatrészek gyártására specializálódott.

„Mindig azt vallottam, hogy a gépparkot önmagában fejleszteni nem elég. A szervezeti fejlődésnek az informatikai eszközök fejlesztését is magával kell vonnia a siker érdekében. Egy egyszerűbb ügyviteli rendszerrel működtünk évekig, amit kb. 8 évvel ezelőtt egy, az akkori igényeinkhez jobban illeszkedő irodai szoftver váltott le. Már egy ideje foglalkoztatott a gondolat, hogy megérett a cserére. A Modern Vállalkozások Programjának IKT tanácsadója nagyon sokat segített, rávilágított arra, hol vannak hiányosságaink, hol lehetnek fejlesztési pontok informatikai területen. Olyan vállalatirányítási szoftverre szeretnénk a program keretében leváltani a jelenlegit, ami megkönnyíti a döntési folyamatokat, kezeli a gyártást, a vevőállományt, a számlázást és alkalmas a statisztikák lehívására is. A miénkhez hasonló cégek számára is csak javasolni tudom, hogy vágjanak bele! Nem vagyunk még ott, ahol a tőlünk nyugatabbra lévő országok, pedig nekünk, magyar cégeknek velük kell felvennünk a versenyt. Ehhez pedig egy nagyon fontos lépés ez a pályázati lehetőség.” – mondta Belegrai Péter.

Az MKIK Informatikai Kollégiumának elnöke Kott Ferenc is sikeresnek értékelte a program első eredményeit. Elmondta, hogy az előzetes várakozásokat igazolták a cégeknél tett helyszíni látogatások. A hazai kis- és mikrovállalkozások nagy része nem rendelkezik elég információval a digitális technológiákkal kapcsolatban, a vállalati informatikai alkalmazások előnyeit nem ismerik, sokszor bizalmatlanok azokkal szemben. Ezen hatékonyan segít az országszerte működő 29 tanácsadó, akik felmérik a cégek informatikai helyzetét és fejlesztési tanácsokat fogalmaznak meg ezzel kapcsolatban. 

Kara Ákostól, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárától megtudtunk, hogy a korszerű vállalati IKT eszközök, illetve kiemelten az üzleti szoftverek és IT szolgáltatások használata, igénybevétele révén a vállalkozások bevételei növelhetők, kiadásaik optimalizálhatók, hatékonyságuk javítható.  
„Ez év őszén jelenik meg a GINOP 3.2.2 „Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása” kombinált pályázat, melynek kerete: 17,5 milliárd Ft + 21,9 milliárd Ft pénzügyi eszköz. Ennek keretében vállalati IKT fejlesztésekre támogatásban részesülhetnek a kevésbé fejlett régióban működő hazai mikro-, kis- és középvállalkozások minden ágazatban, az agrártermelő és halászati cégek kivételével. A felhívás tervezete jelenleg partnerségi egyeztetésen van a palyazat.gov.hu-n” – osztotta meg velünk a hírt Kara Ákos államtitkár úr.