A digitális világ kapujában állnak a hazai kis- és középvállalkozások

Balatonfüreden folytatódott a Modern Vállalkozások Programjának előadássorozata
 
Az informatika nem maradhat csak egy szűk elit kiváltsága, nagyon fontos, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások is megértsék, miért van szükségük a digitális világ nyújtotta lehetőségek kiaknázásra – hangzott el többek között a Modern Vállalkozások Programja kapcsán zajló országos konferenciasorozat legutóbbi állomásán, Balatonfüreden. Az Információs Napon egy igazán különleges vendég is felbukkant: R2D2, azaz MyArtoo, nem kis meglepetést okozva a hallgatóság körében.

Áprilisban indult a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) új, nagyszabású projektje, a Modern Vállalkozások Programja, amelyhez eddig több mint 4600 mikro-, kis- és középvállalkozás (kkv) csatlakozott. A programot vidéken 127 Információs Nap népszerűsíti, a rendezvénysorozat legutóbbi helyszíne a közép-dunántúli régió központja, Balatonfüred volt. A programot dr. Bóka István, a város polgármestere nyitotta meg.

A köszöntő után dr. Parragh László, az Iparkamara elnöke tartott előadást. „Kiemelkedően fontos, hogy az informatikai tudás a magyar társadalomban, különös tekintettel a vállalkozói szférában minél inkább jelen legyen, hisz a határok lebontása az informatika világában érhető el a legkönnyebben. Látva a külföldi mintákat tudjuk, hogy a hazai kkv-k nem használják tudatosan az infokommunikációs eszközöket, a cégvezetők, illetve a tulajdonosok hiányos információkkal rendelkeznek az infokommunikációs technológia (IKT) vállalati felhasználási lehetőségeiről” – mondta el dr. Parragh László, hozzátéve: a kamara a vállalkozások üzleti közösségének megjelenítőjeként a felzárkóztatás és kompetenciafejlesztés miatt hívta életre az Modern Vállalkozások Programját, melynek legfőbb célja, hogy növekedjen a digitális alkalmazásokat használó vállalkozások száma. Megtudtuk azt is, hogy hamarosan kiírják a régóta várt GINOP-3.2.2. elnevezésű pályázatot, mintegy 40 milliárd forintos keretösszeggel.

Az elnök úr hivatalos ceremónia keretében átadta a programhoz csatlakozott, az IKT tanácsadók által auditált helyi kkv-knak a Digitálisan Felkészült Minősítés tanúsítványokat is.

Dr. Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára bemutatta, hogyan állnak azok a programok, amelyek a digitalizációt szolgálják kormányzati szinten. „Ez a szektor ugrásszerű növekedést tud generálni, gazdasági növekedést, a foglalkoztatottság bővülését tudja jelentős mértékben előmozdítani. Ezért nem az a kérdés, hogyan lehetünk hatékonyak, hanem az, ismerjük és alkalmazzuk-e a digitális eszközöket, megoldásokat a vállalkozásunk teljes tevékenységében. Az informatika nem maradhat csupán egy szűk elit kiváltsága, nagyon fontos, hogy a kkv-k is megértsék, miért van szükségük ezen lehetőségek használatára” – hangsúlyozta ki a helyettes államtitkár.

Koleszár Péter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezető IKT tanácsadója előadásában a finanszírozási nehézségekkel, a forráshiányokkal, a digitális technológiákról meglévő hiányos és téves információkkal, az IKT eszközök használatából eredő versenyelőny felismerésének hiányával, valamint az ellenőrizhetőségtől való félelemmel indokolta a hazai vállalkozások informatikai elmaradottságát az Európai Unió átlagához képest. Beszélt a Modern Vállalkozások Programjának 4 fő pilléréről, köztük a 27+2 fős IKT tanácsadói hálózatról is. „Ingyenesen auditáljuk a vállalkozásokat, segítünk abban, milyen módszerekkel érhetik el a legnagyobb hatékonyságot, ehhez milyen pályázati források állnak rendelkezésre. Hamarosan elérhető lesz az a szemléletformáló tudástár is, amelynek célja, hogy interaktív és oktató célzattal szállító és márkafüggetlen információkat, szemléltető és bemutató videókat adjunk a vállalkozásoknak” – mondta a szakember.

A vállalkozások a program végén megkapják a Digitálisan Felkészült Minősítés tanúsítványt, amely 5 százalékos többlettámogatást jelent a további informatikai pályázatokon.

A nap különlegessége egy „váratlan vendég” feltűnése volt. Járai Tamás, az Enterprise Group industry üzletágának igazgatója gondolatkísérletre invitálta a jelenlévőket. Arról beszélt, hogy egy elméleti síkon meglévő termék, mondjuk egy robot, milyen infotechnikai megoldásokkal jut el a megvalósítás szakaszáig, hogyan lesz az álomból valóság. Mondandója közben egyszer csak begördült a terembe R2D2, azaz Artu (MyArtoo), aki nem kis feltűnést, illetve meglepetést okozott a hallgatóság körében, akárcsak híres elődje a Star Wars filmekben.

A rendezvény a kiállítók által felajánlott értékes nyeremények sorsolásával, illetve az „Uniós források az IT tudatosság jegyében” című kerekasztal-beszélgetéssel zárult.