Uniós forrásokkal segítik a kis- és középvállalkozások digitális felzárkózását

Programunkról az Origo.hu készített interjút Solymár Károly Balázzsal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkárával. A szöveget változtatás nélkül közöljük.


Még idén megjelenik a mikro-, kis- és középvállalkozások komplex infokommunikációs és mobiltechnológiájának fejlesztésére, valamint a felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatására kiírt új pályázat – mondta Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára. A pályázat illeszkedik a tavasszal indult Modern Vállalkozások Programjához, amelyben az iparkamara segítségével már több ezer kkv informatikai helyzetét mérték fel és segítettek a fejlesztési stratégia-alkotásban.

Tavasz óta tart az uniós (GINOP) forrásból megvalósuló Modern Vállalkozások Programja (MVP) – Vállalkozz digitálisan! projekt. Pontosan milyen támogatást kapnak a programhoz csatlakozó cégek?

Átfogó segítséget kínál a vidéki régiókban működő program, amelyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és az NFM indított annak érdekében, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességét az információtechnológiai felkészültségük javításával erősítsék. A programra jelentkező immár 4500 vállalkozás infokommunikációs helyzetét az iparkamara tanácsadói átvilágítják és javaslatot tesznek, milyen informatikai eszközökkel és szoftverekkel érhetnének el nagyobb hatékonyságot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szakmai tanácsadók a vállalkozás informatikai felkészültségét felmérve javaslatot tesznek arra, milyen informatikai szolgáltatásokat és eszközöket érdemes vásárolni, majd ehhez egy fejlesztési stratégiát is hozzárendelnek. Így a vállalkozó több szempontból is támaszt kap: egyrészt a szakértőktől az ingyenes tanácsadásban, másrészt a programban szállítóként részt vevő infokommunikációs vállalatoktól kedvezményben részesül a vásárláskor.

Az ország mely vidékein van a legmagasabb és a legalacsonyabb érdeklődés a projekt iránt?

Általánosan elmondható, hogy országosan jelentős az érdeklődés, a digitális világot érintő változások és a projekt tevékenységei egyaránt hatnak a vállalkozásokra. A legalacsonyabb érdeklődés Békésben mutatkozik (utóbbinak fő oka az, hogy a régióban domináns agrártermelő cégek nem vehetnek részt a programban). A legtöbb jelentkező Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, ott van meg leginkább az igény a cégeknél a digitális vállalkozásokra, illetve a legnagyobb szükség a fejlesztésekre a gazdasági felzárkózáshoz.

Ha össze lehet öt pontban foglalni, hogy a kkv-k mit profitálhatnak az MVP-ben való részvételből, akkor mik lennének ezek a fontossági elemek?

A legfontosabb, hogy egy külső szakértő tekinti át a cég informatikai helyzetét. A vállalkozások közvetlenül, helyben találkozhatnak a potenciális szállítókkal a különböző rendezvényeken. A projekthez csatlakozó szállítói partnerek a programon kívül el nem érhető kedvezményeket ajánlanak a projektben résztvevő cégek számára. A Modern Vállalkozások Programja járási szintig helybe viszi a rendezvényeket. A megkapott digitálisan felkészült vállalkozás minősítéshez emelt szintű pályázati támogatás is társul.

Az MKIK tavasszal elindította ügyféltájékoztató konferencia-sorozatát, amelynek legutóbbi régiós szintű Információs Napja november 8-án volt Balatonfüreden. Hol lesz a következő rendezvény, idén egyáltalán lesz-e még ilyen nagyszabású esemény bármelyik régióban?

A következő magasabb szintű vagy nagyobb szabású (regionális fókuszú) rendezvény Nyíregyházán lesz november 24-én, de addig több járási szintű, vagyis kisebb rendezvényt is tartanak, például november 16-án Mátészalkán és Tapolcán, 17-én Pásztón és Zalakaroson. Novemberben és december hónapban összesen 22 rendezvény várja az érdeklődőket, és jövőre jön a folytatás. A vallalkozzdigitalisan.hu weblapon megtalálható az összes fontos információ. A tájékoztató és szemléletformáló rendezvényeken a vállalkozók kipróbálhatják a szoftvereket, élőben megismerhetik az IT szolgáltatókat, tanácsadókat, csatlakozhatnak a programhoz, és személyes helyszíni segítséget kaphatnak a szoftverek használatához.

A kkv-kat segítő 27 fős IKT-tanácsadói gárda milyen pozitívumokat lát a program beindulása óta?

A kamarai kollégák elmondásai alapján és saját tapasztalataink szerint is a program híre gyors ütemben terjed a vállalkozások körében, egyre több cég válik nyitottá az infokommunikációs technológiák bevezetésére vagy fejlesztésére. A program ismertsége és eredményessége a jövő év elején beinduló átfogó kommunikációs és médiakampány révén, a kapcsolódó GINOP vállalati informatikai pályázat megnyílásával tovább fog javulni.

Az év végéig kiírandó, vállalkozásoknak szóló informatikai eszköz és szoftverbeszerzést támogató új pályázat mennyiben épül erre a programra?

Az MVP projekt révén bekapcsolódó cégek közvetlenül nem pályázati pénzt, hanem ingyenes (állami illetve kamarai) segítséget, például informatikai tanácsadást kapnak független szakértőktől, amelyhez szakmai rendezvényeken való részvétel is kapcsolódik. A projekt által létrehozott szállítói partnerhálózat (136 cég), termék- és szolgáltatáskatalógus (mintegy 500 üzleti IKT ajánlat) segítségével kedvezményes árú, üzleti IKT megoldásokra szóló ajánlatokhoz, beszerzési lehetőségekhez juthatnak a vállalkozások. Ehhez emelt szintű pályázati támogatás is társul majd az év végéig megnyíló kombinált hiteles vállalati informatikai pályázaton (GINOP 3.2.2-8.2.4 Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása), amely vissza nem térítendő támogatást és kedvező feltételű pénzügyi eszközt (kölcsönt) biztosít a kkv-knak.

Milyen eszközök és szolgáltatások beszerzésére lehet pályázatot benyújtani?

Egyrészt a vállalaton belül, helyben telepített üzleti informatikai eszközökre és szoftverekre. Másrészt az úgynevezett felhő-alapú szolgáltatásokra, amelyek havidíj alapon működnek, és a segítségükkel a vállalkozások távolról vehetik igénybe a szolgáltatásokat.

Mekkora az új pályázat keretösszege és elérhető támogatása, illetve kiknek lesz elérhető?

Az új pályázat keretösszege mintegy 40 milliárd forint, ami két részre osztott: 17,5 milliárd a vissza nem térítendő támogatás, 21,875 milliárd pedig a kedvezményes, mindössze egy százalék kamatú és banki költségektől mentes hitelkonstrukció.

Egy pályázó fejlesztési szándékától függően 1 és 24 millió forint között vissza nem térítendő támogatást, illetve 1,25 és 37,5 millió forint közötti kölcsönt kaphat informatikai projektjének megvalósításához. Fontos, hogy a pályázóknak legalább egy lezárt üzleti évvel és két főállású alkalmazottal kell rendelkezniük.