Dr. Parragh László a Magyar Időkben az MVP projektről

A január végétől beadható, részben vissza nem térítendő pályázatok keretében jelentős többletforrásokat érhetnek el a vállalkozások, ha részt vesznek a Modern Vállalkozások Programjában - mondta a Magyar Időknek Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A digitalizáció elterjesztésére létrehozott programhoz eddig 5400-an csatlakoztak, emellett már 1500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás kapta meg a program által kiadott Digitálisan Felkészült Vállalkozás státuszt. A program sikere fontos, mivel az elnök szerint a hazai kkv-k többsége nem használja a modern technológia nyújtotta lehetőségeket.

Nagy lehetőséget jelent a hazai mikro-, kis- és középvállalkozói szektornak a Modern Vállalkozások Programja, mivel a magyar cégek uniós viszonylatban meglehetősen nagy lemaradásban vannak a digitalizáció terén - mondta a Magyar Időknek Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. A program nemcsak abban segít, hogy a papíralapú céges ügyvitelt kiváltsák a vállalkozók, hanem az elavult, sok esetben 10-12 éves számítógépek, elavult szoftverek lecserélése is támogatható. Parragh emlékeztetett: a kamara az idén tavasszal hívta életre a Modern Vállalkozások Programját, amely már eddig is sikeresnek mondható, mivel eddig már 5400 vállalkozás csatlakozott az új kezdeményezéshez. A cégeket a programban térítésmentesen átvilágítják, felmérik igényeiket. Nemcsak a jelenlegi felszereltséget vizsgálják az erre a célra szerződtetett szakemberek, hanem azt is megnézik, hogy a vállalati ügyvitelt milyen formában lehetne a leghatékonyabban működtetni a rendelkezésre álló eszközökkel, szoftverekkel. Az átvilágítás igénybevételével még nem vállal kötelezettséget az adott vállalkozás.
Abban az esetben, ha a cég az átvilágítást követően úgy dönt, hogy fejleszt, a programban részt vevő szerződött beszállítók, szakemberek segítségével jelentős kedvezmények mellett hajthatja végre a szükséges újításokat - részletezte Dr. Parragh László. Az audit eredményeként - szintén a Modern Vállalkozások Programjának keretében - Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítést kap a cég, a minősítést eddig 1500-an szerezték meg. Ennek segítségével a GINOP-3.2.2 pályázat keretében 5% vissza nem térítendő többlettámogatást igényelhetnek a vállalkozások. Így a vissza nem térítendő támogatás mértéke 40 százalék lesz, a fennmaradó részre pedig a különböző pénzintézetek nyújtanak rendkívül kedvezményes kamatozású kölcsönt. Dr. Parragh László pozitívan értékelte, hogy az uniós termelékenységjavítási támogatásoknak már nem előfeltétele, hogy az adott cég munkaerőt vegyen fel, mivel ezeknek a fejlesztéseknek részben az élőmunkaigény csökkentése a lényege.
A Modern Vállalkozások Programja a kamara elnöke szerint növeli a kkv-szektor versenyképességét, és segíti a technológiai lemaradás csökkentését. A digitális elmaradás az általános felmérések szerint a gépparkot érinti leginkább, sok vállalkozás 10-12 éves számítógépeket, egyéb berendezéseket használ. Emellett a szoftverek is elavultak, ráadásul sokan nem jogtiszta programokat telepítettek számítógépükre. Rendszeresen előfordul, hogy a szereplők a meglévő szoftver- vagy hardverhátterük lehetőségeit csak részben használják ki, amellyel ráadásul jelentősen lerövidítenék bizonyos munkafázisaikat. Dr. Parragh László hangsúlyozta: a folyamatszabályozásban is nagy szerepe van a digitalizációnak.
Példaként említette, hogy egy korszerű készletnyilvántartó szoftver segítségével jelentős megtakarítás érhető el, számos cég esetében pedig a 3D nyomtatás eredményezhet jelentős hatékonyságnövekedést.
Dr. Parragh László hozzátette: a gazdasági élet szereplői, valamint a kamara folyamatosan hangsúlyozza a digitális felzárkózás, illetve a termelékenység modernizálásának fontosságát, mivel ennek köszönhetően nő az adott vállalkozás versenyképessége.

Forrás: magyaridok.hu
http://magyaridok.hu/gazdasag/atlepnek-digitalis-korba-1272595/