A drónok és a vízvezeték

A gazdaságfejlesztés ma már elképzelhetetlen digitalizáció nélkül
NYÍREGYHÁZA. A hazai kis- és középvállalkozások jelentős lemaradásban vannak a digitális eszközök használatában európai versenytársaikkal szemben – állapították meg a szakemberek a „Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz Digitálisan!” elnevezésű rendezvénysorozat nyíregyházi állomásán, melyet szerdán rendeztek meg a Korona Hotel dísztermében.

Fontos, hogy egy cég milyen gyorsan jut információhoz. 
– A mai világban kiemelten fontos, hogy egy cég milyen gyorsan jut információhoz, ezért is gondolom úgy, hogy a digitális fejlesztések előbb vagy utóbb, de megtérülnek – fogalmazott Pekó László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki reméli, jelentős pályázati keretösszeg áll majd a cégek rendelkezésére a jövőben arra, hogy informatikai rendszereiket fejlesszék. Dr. Kovács Ferenc is köszöntötte a régió vállalkozásainak vezetőit. Nyíregyháza polgármestere kiemelte: a gazdaságfejlesztés ma már elképzelhetetlen digitalizáció nélkül, ezért is örömteli tény, hogy a szélessávú, vezetékes internetes lefedettség már 97 százalékos a megyeszékhelyen, köszönhetően a Magyar Telekom digitális mintaváros projektjének.
 
Jelentős megtakarítás
– Nem csak a multinacionális nagyvállalatok esetében kiemelt terület a digitalizáció és fontosak az infokommunikációs fejlesztések. Egy étterem üzemeltetésében is komoly megtakarítást eredményezhet az, ha elektronikusan veszik fel a rendelést, de egy vízvezeték-szerelő is hatékonyabban végezheti el a munkáját egy olyan eszköz segítségével, ami élőképet mutat az eldugult vízvezeték belsejéről – említett két gyakorlati példát a digitalizáció hasznosságára Koleszár Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezető IKT tanácsadója.
– Németországban az ács és tetőfedő szakma utolsó vizsgaanyaga a drónkezelés – tette hozzá a szakember, majd egy komoly hiányosságra is felhívta a hallgatóság figyelmét. Eszerint a magyar kis- és középvállalkozások közül ijesztően kevesen használják az ügyfélkapcsolataik rendszerezésére, kezelésére alkalmas szoftvereket, számuk csupán az uniós átlag egyharmada.
– A lemaradás legfőbb oka a forráshiány, erre gyógyír lehet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program egyik pályázata, melyről a megyei kereskedelmi és iparkamarák IKT tanácsadói szívesen tájékoztatják az érdeklődő vállalatvezetőket – zárta Koleszár Péter.

Tarnavölgyi Gergely
gergely.tarnavolgyi@kelet.hu

Információ a projektről
A Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! elnevezésű projekt célja az, hogy olyan szemléletformáló tevékenységet végezzen, amelynek eredményeként a kkv-k megszabadulnak az informatikai eszközökkel szembeni fenntartásaiktól, meggyőződhetnek arról, hogy a vállalkozás életében a korszerű eszközök bevezetése a gazdaságosabb működést szolgálja, és ezáltal ledolgozzák a digitalizáció területén lévő hátrányukat, fokozzák versenyképességüket. Továbbá segítséget kapjanak ahhoz, hogy milyen pályázati források bevonásával tudnak elindulni a fejlődés irányába. A gyakorlatban ez olyan fizikai eszközök, szoftverek vagy módszerek meghonosítását jelenti egy cég életében, amelyek kiváltják a hagyományos papíralapú feladatvégzést, vagy a meglévő – korszerűtlenné vált – informatikai megoldások cseréjét eredményezi.

Forrás: kelet.hu