A digitalizációban óriási potenciál rejlik, éljünk vele!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások informatikai képességének fejlesztésére, ezzel versenyképességük növelésének támogatására Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! néven szemléletformáló projektet indított 2016. tavaszán. Az országos rendezvénysorozat dél-dunántúli Információs Napját Kaposváron rendezték meg.

Az eseményt Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere és Varga József, a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitották meg. Varga József köszönőbeszédében elmondta, hogy országosan és regionálisan is nagy jelentősége van ennek a 127 állomásból álló rendezvénysorozatnak, mert a digitális fejlődés a hatékony működés és hosszút távú siker egyik alappillére. 

Tőle dr. Kópiás Bence, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese vette át a szót.
„A magyar kkv-k infokommunikációs eszközök használata tekintetében elmaradnak az EU átlaghoz képest.” – kezdte az elnökhelyettes beszédét. 

Hozzátette, hogy ugyan nyílik az olló, s napról napra egyre több azoknak a vállalkozóknak a száma, akik felismerték a digitalizációban rejlő potenciált, még mindig többségben vannak azok, akik az üzleti életben csupán alapszinten használják a digitális eszközöket és szolgáltatásokat.  A digitális felzárkózás amellett, hogy a gazdaság motorját is fellendíti, a cégek hatékonyabb és gazdaságosabb működését egyaránt szolgálja.
Dr. Kópiás Bence beszélt a Digitális Jólét Programról is, melynek része a Digitális Oktatási Stratégia, a Digitális Exportfejlesztési Stratégia és a Digitális Startup Stratégia. Ezek érintik a kkv-kat is, segítik az infokommunikáció meghonosítását a cégek életében.

Koleszár Péter, a Modern Vállalkozások Programjának vezető IKT tanácsadója az informatikai eszközök hatékonyságát két, friss felméréssel igazolta: egy étteremben 5 felszolgálóból 1-nek a munkája kiváltható volt digitális eszközök bevezetésével, ill. azon vendégházak, ahol online felületen is lehetett bankkártyával szállást foglalni, 40 %-kal nagyobb vendégforgalmat realizáltak, mint ott, ahol csak készpénzben történt a fizetés.
„Európai összehasonlításban az ügyfélkezelésre szakosodott szoftverek alkalmazásában a vizsgált tagországok közül az utolsó helyen állunk. Ez probléma, hiszen ha nem tudjuk, kik az ügyfeleink, hogyan fogalmazunk meg feléjük ajánlatokat, hogyan kommunikálunk velük?" – tette fel a kérdést a szakember.

Koleszár Péter felvázolta, melyek a digitális lemaradást kiváltó okok hazánkban. A finanszírozási nehézségek, a forráshiány, a hiányos és téves információk, beidegződések a digitális technológiákról, valamint az IKT eszközök használatából eredő versenyelőny felismerésének hiánya. Számos cégvezető tart az átláthatóságtól, ellenőrizhetőségtől is, továbbá az adatvédelmi aggályok, az ebből eredő bizonytalansági faktor szintén hátráltatják a fejlődést.

Megoldást az országos motiváló és szemléletformáló Modern Vállalkozások Programja jelent, amelyhez eddig közel 9 000 cég csatlakozott eddig. 
A projekt legfontosabb pillére a 28 fős tanácsadói hálózat működtetése. Az IKT tanácsadók ingyenes cégauditot végeznek, felmérik a vállalkozások digitális helyzetét, majd javaslatot tesznek az informatikai fejlesztési stratégiára, s tájékoztatnak a rendelkezésre álló pályázati forrásokról is. 
A kkv-k ezt követően megkaphatják a Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítést, amely +5 %-os pályázati többlettámogatást jelent a GINOP-3.2.2 pályázaton. 
A program része a kedvezményes voucherrendszer és a szemléletformáló tudástár is. Utóbbi segítséget ad ahhoz, hogyan induljanak el a vállalkozások a digitalizáció útvesztőiben. A vírusvideóktól a tananyagokig szemléltető anyagok és filmek adnak hasznos ismeretanyagot, melynek egy része a www.vallalkozzdigitalisan.hu oldalon minden vállalkozás számára elérhető, másik részéhez pedig a programba regisztrált vállalkozók férhetnek hozzá.

A GINOP vállalati IKT pályázatokat ismertette Kövesdi Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási tanácsadója. Kiemelte a GINOP-3.2.2 „Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása” projektet, a Modern Vállalkozások Programjához csatlakozó kkv-kat leginkább érintő pályázatot. Március hónapban nyílt meg 21,2 milliárd forint vissza nem térítendő és 27 milliárd forint hitel keretösszeggel, amely vállalkozásonként akár 24 millió forintos forrást is jelenthet. 
"A GINOP-3.2.2 célja segíteni a kkv-kat abban, hogy működésüket olyan infokommunikációs megoldásokkal vagy szolgáltatásokkal támogassák, melyeket saját beruházásból nem vagy csak nagy anyagi áldozatok árán lennének képesek megvalósítani." - mondta a szakember.


Vezetők a döntési csapdák fogságában interaktív előadással zárta a felszólalók sorát Németh László a Gordio Tanácsadó Csoport Kft. alapító tulajdonosa, döntésspecialista.           
 „Kétféle típusú ember létezik: az egyik, aki nem akar rossz döntést hozni, a másik, aki versengő típus, és mindenképpen jó döntést akar hozni. A döntéseink mögött a félelem minden esetben meghatározó tényező. Azonban, ha van kellő mennyiségű információnk, tudunk mérlegelni és megalapozott döntést hozni.” – mondta Németh László.

Az Információs Nap a "Digitálisan Felkészült Vállalkozás" tanúsítványok átadását követően a Vállalati pályázatok és pénzügyi eszközök IKT fejlesztésekre elnevezésű kerekasztal-beszélgetéssel zárult.