Digitalizáció a turizmusban is

Átadták a 3000. Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítést

Debreceni turisztikai vállalkozás kapta meg a Modern Vállalkozások Programjának 3000. Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítő oklevelét, melyet a térség „Turisztikai Szezonnyitó 2017” rendezvényén ünnepélyes keretek között adtak át a Kerekerdő Élménypark képviselőjének.

„A hazai turizmusnak, mint a gazdaság egyik hajtómotorjának versenyképessége nagyban függ a szektor infokommunikációs technológiai fejlettségétől. Manapság amelyik szálláshely nincs a világhálón, nem is létezik. Magyarországon ennek ellenére gyerekcipőben járnak az informatikai fejlesztések, beruházások a turizmus területén. Kutatások is alátámasztják azt a tényt, hogy a digitális eszközök hiánya miatt jelentős a versenyhátrány a hasonló jellegű európai uniós vállalkozásokhoz képest. A digitalizációban rejlő potenciált mutatja annak a friss felmérésnek az eredménye is, mely szerint azon vendégházak, ahol online felületen is lehetett bankkártyával szállást foglalni, 40 %-kal nagyobb vendégforgalmat realizáltak, mint ott, ahol csak készpénzben történt a fizetés.” – ismertette Koleszár Péter, a Modern Vállalkozások Programjának vezető IKT tanácsadója.

A Modern Vállalkozások Programja tavaly tavasszal azzal a céllal indult, hogy szakértői támogatással segítse a hazai mikro-, kis és középvállalkozások vezetőit abban, hogy felismerjék az infokommunikációs megoldásokban rejlő lehetőséget, nyitottá váljanak az informatikai korszerűsítésen, digitális megújuláson keresztül a hatékonyabb és gazdaságosabb működésre. 

„A fejlődés gátja az, hogy a cégvezetők sok esetben tartanak az átláthatóságtól, ellenőrizhetőségtől, ami a turizmus, vendéglátás területére fokozottan igaz. Emellett a szállodák, vendéglátóhelyek üzemeltetői jellemzően a szezonalitásból eredő kiszámíthatatlanság miatt aggódnak az informatikai befektetések rövidtávú megtérülését illetően. Számukra a Modern Vállalkozások Programja lehet a megoldás. A program egyedülálló a maga nemében, mert 28 fős országos tanácsadó hálózattal cégre szabottan felméri a vállalkozások digitális helyzetét, mindenkinek egyéni lehetőségeihez mérten javaslatot tesz a digitális fejlesztésekre, mindezt teljesen ingyen. Az idén márciusban megnyílt GINOP-3.2.2 pályázat ráadásul akár 24 millió forint vissza nem térítendő támogatást is biztosít hardver- és szoftverbeszerzésekhez.” – folytatta Koleszár Péter.

A szakember ezt követően átadta Tóth Rolandnak, a debreceni Kerekerdő Élménypark kommunikációért és marketingért felelős vezetőjének a 3000. Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítő oklevelet. A gyermekek és felnőttek körében is népszerű, interaktív szórakoztató létesítmény képviselője az alábbiakat nyilatkozta az oklevél átvételét követően:

 
„Élményparkunk újszerű, innovatív élményelemek sorát kínálja, fejleszti kicsik és nagyon logikai, fizikai, kombinációs képességét, felelősségérzetét egyaránt. Meggyőződésünk, hogy a digitális infrastruktúra kialakítása, a digitális marketingeszközök adaptálása nem csak nekünk, de minden, a turizmussal, vendéglátással foglalkozó vállalkozás számára versenyelőnyt eredményezhet. Az informatikai alkalmazások használatával a háttérfolyamatok optimalizálhatóak és segítik a vendégcentrikus felfogás kialakítását is. A Modern Vállalkozások Programja véleményünk szerint olyan innovációs fejlődési lehetőségét nyújt, amelyet turisztikai szolgáltatóként fontos megragadnunk. A Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítő oklevél pedig egy megtisztelő minősítés, melyet büszkén kommunikálunk a vendégeink és partnereink irányába.” 

A debreceni Turisztikai Szezonnyitó 2017 rendezvényen Hajdú-Bihar megye turisztikai attrakcióinak fejlesztései mellett a nyári turisztikai szezonnal kapcsolatos célkitűzésekről is eszmecserét folytattak a jelenlévő szakemberek.