Versenyelőnyben vannak a digitális vállalkozások

Minél kevésbé digitális, annál nagyobb kockázatnak van kitéve vállalkozásunk?

A vállalkozók 95%-a érzi kockázatosnak a tényt, hogy le van maradva a digitális alapokra áthelyezett iparági versenytársaival szemben – legalábbis ez derült ki a Dell EMC ESG 2017 IT Transformation Maturity Curve tanulmányából. Bár a vállalkozások többsége elengedhetetlennek tartja az optimalizációt ahhoz, hogy a digitális világ lehetőségeit ki tudja használni, mégis keveseknek sikerült rátalálni az átalakulás helyes módjára.

Az ESG globális felmérésben az informatikai átalakulás szakaszait – és azt, hogy ezeket milyen arányban érték el a különböző szervezetek – kívánta azonosítani. A kutatásban résztvevő 1000 szervezetet végül négy különböző csoportba – elavult, kialakuló, fejlődő, illetve átalakult – sorolták az elemzők. Míg a túlnyomó többség a második, kialakuló (42%) és harmadik, fejlődő (41%) fázisba sorolható, a szervezetek 12%-a továbbra is elavultnak (első fázis) számít, azaz lényegében az átalakulás összes aspektusában le van maradva. Mindössze a válaszadók 5%-ának esetében beszélhetünk átalakult, azaz a negyedik fázisban lévő szervezetről.

A felmérés szerint ebbe a szakaszba sorolható szervezetek már továbbléptek az átalakulást szolgáló kezdeményezéseken és kimagasló fejlődést értek el annak köszönhetően, hogy nem költségtényezőként, hanem profitközpontként működtették az informatikai osztályaikat. Az ESG tanulmány alapján a sikeresen átalakult szervezetekre jellemző az is, hogy nyilvános felhőben futtatják a rendszereiket, DevOps módszereket és/vagy önkiszolgáló telepítési szolgáltatásokat használnak. De a felmérés eredménye az üzleti és informatikai oldal hatékony kapcsolatától és együttműködésétől is függővé teszi az informatikai átalakulást.