Továbbra is alacsony a fejlesztésben gondolkozó cégek aránya

A K&H kkv bizalmi index eredménye szerint Magyarországon továbbra is alacsony a vállalkozások beruházási hajlandósága, a kkv-k csupán 41 százaléka tervez valamilyen fejlesztést a következő egy évben. A célokat tekintve nagyot lendült a gépek, berendezések bővítését tervezők aránya, de legtöbben továbbra is informatikai fejlesztésekre készülnek.

A cégek legnagyobb hányada – az előző negyedévhez hasonlóan – informatikai beruházásokra készül (18 százalék), miközben a gépek, berendezések fejlesztését tervezők aránya 12-ről 17 százalékra ugrott, a gépjárműpark korszerűsítésére pedig minden tizedik kkv készül. A beruházási hajlandóság a cég területi elhelyezkedésétől is nagymértékben függ. Míg a Nyugat-Dunántúlon a cégek több mint fele (55 százalék) tervez fejlesztést, addig Pest megyében mindössze 31 százalék ez az arány.

A vállalkozások mérete jelentősen meghatározza a beruházási szándékot, ami a középvállalkozásoknál erőteljesen, 48-ról 60 százalékra nőtt, a mikrovállalkozásoknál azonban 40-ről csak 42 százalékra, a kisvállalkozásoknál pedig 43-ról 36 százalékra zsugorodott. 

A különböző ágazatok közül egyedül a kereskedelemben készülnek az átlagnál alacsonyabb arányban fejleszteni (31 százalék). A szolgáltató szektorban ez az arány 43 százalék, a mezőgazdaságnál 47 százalék, az iparban pedig 50 százalék. 

A hazai cégek beruházási hajlandóságának növeléséhez vagy szinten tartásához a fogyasztás folyamatos bővülése, az uniós források és a még két évig elérhető uniós garanciaprogram (COSME) is hozzájárulhat.