Nem érte el a zsarolóvírus a hazai kkv-k ingerküszöbét

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által koordinált Modern Vállalkozások Programjának infokommunikációs tanácsadói stábja egy rapid felmérést készített.

A kutatás során az elmúlt napok vezető informatikai témakörével, a zsarolóvírussal kapcsolatos kérdésekre keresték a válaszokat. A közel 750 fős mintán végzett felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a hazai kis- és középvállalkozások nem védik megfelelően adataikat és nem mérik fel a valós fenyegetettséget.

Mindössze a megkérdezettek 57%-a szerzett valamilyen forrásból tudomást a zsarolóvírusról, a maradék 43% fele pedig nem vagy csak felületesen ismeri ennek a kártevőnek a valós működési elvét.  A leginkább tájékozatlan vállalkozói csoport az önmagukat foglalkoztató egyéni vállalkozók, tevékenység alapján a kézműves tevékenységet folytató gazdálkodók. 

A felmérésbe bevont cégeknek csak a 2/3-a használ olyan víruskereső szoftvert, amely elvi lehetőséget biztosít a számítógépek védelmére és közülük csak minden huszadik tesz valamilyen soron kívüli intézkedést annak érdekében, hogy az elmúlt napokban aktivizálódott vírusból eredő kellemetlen következményeket elkerülje. 

A Modern Vállalkozások Programjához csatlakozott informatikai megoldásszállítók egy nagyobb csoportjának körében végzett felmérés is azt mutatja, hogy a hazai kis- és középvállalkozások egy jelentős részéhez eljutottak az vírusról szóló információk. A szakcégek által adott tájékoztatás szerint megnőtt az elmúlt napokban az ügyfelek irányából érkező megkeresés, azonban csak az érdeklődők töredéke igényel konkrét intézkedéseket a szolgáltatójától.

A kutatásról:

A megkérdezettek száma 743 fő, kis- és középvállalkozások döntéshozói vagy vezetői. 

Az adatfelvétel időtartama: 2017. május 13-16.

Módszer: telefonos interjú.