Egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a GINOP-ban elérhető infokommunikációs pályázati forrásokra.

A fokozott érdeklődés és kimerülés miatt, az egyik konstrukciót már fel is függesztették!

 
Október 17-19. között került megrendezésre a 8. Infotér Konferencia. A szakmai szekciók között helyett kapott a GINOP kerekasztal-beszélgetés is, ahol többek között Nyikos Györgyi főosztályvezető (MFB) elmondta, hogy a GINOP keretein belül elérhető pénzügyi eszközöket a vállalkozások fokozatosan és egyre jobban veszik igénybe, melynek eredményeképpen a vállalati beruházási 0%-os hitel első kerete már kimerült. Hozzátette, hogy a kötelező visszatérítendő támogatással, azaz zárt hitelkonstrukcióval kiegészített, kombinált (vállalati infokommunikációs) pályázati kiírások esetében is növekedés prognosztizálható a támogatási kérelmezésekben, amely várakozását a kölcsönkérelmezési és lehívási feltételek enyhülésére, mostanra már bejáratott eljárási rutinokra alapozza.
 
Kelemen Csaba, a GINOP vállalati infokommunikációs pályázatokért felelős szakminisztérium főosztályvezetője a ciklusban megvalósuló kormányzati IKT projektek közül kiemelte a Szupergyors Internet Program újgenerációs hozzáférési és felhordó hálózati háttérinfrastruktúrájának kiépítését, vagy – a sikerre való tekintettel – éppen második szakaszát megkezdő Modern Vállalkozások Programját. Hangsúlyozta azonban, hogy ugyan az erős kohéziós politikának köszönhetően az EU-ban és Magyarországon is a konjunktúra jellemző, azonban a nemzetközi piacokat tágabban szükséges értelmezni. A negyedik technológiai, vagy ipari forradalom leginkább dinamikus és progresszív szereplői ugyanis nem feltétlenül a közösségi országokból érkeznek majd.
 
Essősy Zsombor, a MAPI vezérigazgatója elsősorban a fejlesztéspolitikának fogalmazta meg üzeneteit, miszerint a 2014-2020 programozási ciklus vállalati (és ezen belül vállalati infokommunikációs) pályázatait az elképzelés szintjén jónak tartja, azonban a lebonyolítás terén módosítások szükségesek. A pályázói érdektelenség és/vagy a projektek valódi sikereinek elmaradása okaként a pályázatkezelő rendszer esetlenségét, valamint az egyes konstrukciók alul- (vagy éppen) túltervezettségét, az egyes tengelyek és konstrukciók közt hiányzó szinergiákat tartja számon.
 
Ugyanakkor Kabai Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy korai ítélkezni a jelenlegi programozás ciklus felett, mivel lényegében megvalósítási szakaszban egyelőre kevés projekt tart, azonban az eddigi tapasztalatok a benyújtás és bírálat kapcsán jó irányt sejtetnek, reményeik szerint kevés beavatkozásra lesz szükség a ciklus hátralévő részében. Fontosnak tartja azonban a pragmatikus képzést és kompetenciafejlesztést, kiemelten az erre nyitott Y, de leginkább Z és alfa generációkban. Irányított és rendszerezett tudásszerzéssel ugyanis az alapvetően digitális bennszülöttekként fejlődő generációk (kellő megtartó-erő mellett) a gazdasági fejlődés jövőjének zálogát jelentik.
 
A szekcióba meghívást kapott a Modern Vállalkozások Programja is. Czimbalmos Levente a Modern Vállalkozások Programjának szakmai vezetője szintén optimista a ciklusban kiírt pályázatokkal és az azokra épülő projektekkel kapcsolatban, azonban komoly jelentőségét látja az MVP-hez hasonló, egyéb szemléletformáló és felvezető, kiemelt kezdeményezések megjelentetésének más konstrukcióknál is. Úgy látja, hogy a megfelelően előkészített potenciális pályázói piac, felelősebb és céltudatosabb a pályázataik előkészítésében. Szakmai vezetőként beszámolt továbbá a Program első szakaszának érdemeiről, és tájékoztatást nyújtott a Program saját felmérésén alapuló statisztikai adatairól, mely adatok alapján kihangsúlyozta, hogy ugyan a kereskedelem, a szolgáltató szektor és az egyes ipari ágazatok élen járnak a digitalizáció iránti nyitottságban, azonban hazánkban a vállalkozások így is több mint 80%-a nem használ semmilyen- az üzleti működést támogató vállalatirányítási rendszert. A több mint 5000 hazai vállalkozáson vett adat sajnos megerősíti az EU által kidolgozott, a tagállamok digitális gazdasági és társadalmi fejlettségét mutató kompozit index, a DESI eredményeit is. A Modern Vállalkozások Programjának egyik legfontosabb célkitűzése, hogy ezen változtassanak, a második szakaszban így immár több mint 6500 vállalkozást várnak.