Digitális jövőt a magyar vállalkozásoknak!

A mikro-, kis- és középvállalkozások informatikai hátterének korszerűsítésére, digitális fejlesztésére országos rendezvénysorozat indult útjára idén tavasszal. A Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megvalósuló, Modern Vállalkozások programja - Vállalkozz digitálisan! elnevezésű projekt kelet-magyarországi nyitórendezvényének Miskolc adott otthont a napokban.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kormányzati támogatással egy olyan infokommunikációs szemléletformáló és kompetenciafejlesztő programot hívott életre, amely a vidéki mikro-, kis- és középvállalkozások számára nyújt segítséget a digitális felzárkózásra. A hazai kkv-k ugyanis hiányos ismeretekkel rendelkeznek az infokommunikációs technológiák (IKT) felhasználását illetően, ezért nem használják ki az informatikai eszközök adta lehetőségeket. Mindez jelentős versenyhátrányhoz juttatja őket európai társaikkal szemben.

Bihall TamásTörök DezsőA miskolci rendezvényt Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke és Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitották meg.

Vinnai János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Informatikai Kollégiumának társelnöke elmondta: „Nem szabad költségként tekinteni a digitális megoldásokra, hanem olyan integrált rendszerként, mely a hatékonyabb és gazdaságosabb működést szolgálja. A digitalizációs sebesség óriási, ezért aki nem tart lépést a változásokkal, lemarad.”


Koleszár Péter
az MKIK vezető IKT tanácsadójától megtudtuk, hogy a hazai vállalkozások fejlődési ütemét gyakran nem kíséri az infokommunikációs módszerek bevezetése. Pedig egy egyszerűbb termelésirányítási rendszer napi használatával már jelentős pozitív változások érhetőek tetten.
Ezért a program során olyan fizikai eszközökkel, szoftverekkel vagy módszerekkel lehetnek gazdagabbak a hazai vállalkozások, melyek a régmúltat idéző papír alapú vagy elavult informatikai megoldásokat váltják le. A cégeknek 29 fős országos lefedettségű, felkészült IKT tanácsadó segítenek eligazodni a digitális eszközök és szolgáltatások sűrűjében. A tanácsadók cégre szabott szolgáltatásokat nyújtanak: ingyenesen felmérik a vállalkozások digitális felkészültségét és segítséget adnak a digitális fejlesztési stratégia kialakításában is. A projektben elérhető lesz egy interaktív tudásbázis, valamint előre minősített szállítók máshol nem elérhető, kedvező ajánlatokat, ill. ingyenes próbalehetőséget biztosítanak a kkv-knak, akik emellett információt kapnak a rendelkezésre álló pályázati forrásokról is.
A cégek a részvételt követően a „Digitálisan Felkészült Vállalkozás” minősítést is megkapják.

Nyeste Gábor, az fps Kft. tulajdonosa is fontosnak tartotta, hogy helyi vállalkozóként részvevője legyen a rendezvénynek. „Mi folyamatosan igyekszünk beépíteni működésünkbe a naprakész digitális eszközöket, mégis úgy gondolom, számunkra is tud újat adni a program, ezért nyitottak vagyunk a projekt adta lehetőséggel élni.”


A nyitóesemény végén tartott kerekasztal-beszélgetésen konkrét gyakorlati tapasztalatok is elhangzottak: egy online számlázó program bevezetése 1 év alatt 100 000 Ft megtakarítást eredményezett az egyik, míg az internetes bankolás 30-40 % banki költségcsökkenést a másik vállalkozás számára.

A jövő év nyaráig tartó projektben országszerte – Közép-Magyarország kivételével – mintegy 3000 kkv-t szeretnének elérni.
A GINOP projekt konzorciumban jött létre a MKIK koordinálásával, az INFOTÉR és a KIFÜ (Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség) közreműködésével.