Szegedi regionális rendezvény

Versenyhátrányban a magyar kis- és középvállalkozások - a digitális felzárkózás lehet a fejlődés kulcsa

A Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! projekt országos rendezvénysorozatának dél-alföldi nyitóeseményét Szegeden tartottuk meg.

A szegedi nyitórendezvény köszöntőjében Kozsuchné Somogyi Katalin, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vállalkozásfejlesztési és külgazdasági igazgatója elmondta, hogy egy európai tanulmány szerint a magyar vállalkozások kb. 50 %-ának nincs weboldala, míg 30 %-uk szinte semmilyen marketingeszközt nem használ a cége fejlődésének fellendítése érdekében. Ezeken az arányszámokon mindenképpen javítani kell.


Kelemen CsabaA Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, dr. Kelemen Csaba a nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy napjainkban a digitális világ kapujában állva nagyon időszerű és aktuális a digitális gazdaságfejlesztés. Képzeljük el, hogy konyhabútort szeretnénk készíteni. Melyik asztalosmestert választjuk? Aki 3D-ben is képes lemodellezni számunkra a tervezett bútort, vagy aki pusztán az árajánlata alapján tud meggyőzni minket? Tehát manapság minden területen elengedhetetlen az informatikai eszközök, alkalmazások használata. Ehhez az augusztusban megjelenő GINOP 3.2.2 pályázati felhívás (vállalkozások infokommunikációs fejlesztéseire) 17,5 Mrd Ft vissza nem térítendő, és 24 Mrd Ft visszatérítendő össztámogatást is nyújt a pályázóknak, illetve  nullszázalékos mikrohitelt és könnyített bírálati feltételek melletti banki hitelt. 


Dr. Sándor Csaba, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara IKT (infokommunikációs technológiai) tanácsadója felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalatirányítási rendszerek használatában utolsó helyen állunk európai viszonylatban, de a digitális technológiák beágyazottsága tekintetében sem szerepelünk fényesen. Ezzel ellentétben az informatikai és mérnökképzés hazánkban igen magas színvonalú, ami azt jelenti, hogy van potenciál a digitális felzárkózásban.

Ezért a program során olyan fizikai eszközökkel, szoftverekkel vagy módszerekkel lehetnek gazdagabbak a hazai vállalkozások, melyek a régmúltat idéző papíralapú vagy elavult informatikai megoldásokat váltják le.

A cégek a részvételt követően a „Digitálisan Felkészült Vállalkozás” minősítést is megkapják.

Kirizs Tibor, az Értő Kft. ügyvezetője helyi kisvállalkozóként érkezett a rendezvényre.
„Ebben a programban az tetszik a legjobban, hogy sokféle lehetőség áll rendelkezésre, így minden cég megtalálja a számára megfelelőt – nyilatkozta az ügyvezető. Fontos, hogy kis mérnökirodaként bárhol tudjunk dolgozni, és a vállalkozás adatai bármikor elérhetőek legyenek. Ehhez felhőalapú szolgáltatásokra lesz szükségünk, amit a projekt keretében szeretnék beszerezni. Így nem kell nagy befektetést igénylő, drága programot vásárolnom, és biztos vagyok abban, hogy a cégem információi is biztonságban vannak.”

A nyitóesemény végén tartott kerekasztal-beszélgetésen konkrét gyakorlati tapasztalatok is elhangzottak: többek között például az, hogy egy online számlázó program bevezetése 1 év alatt 100 000 Ft megtakarítást eredményezett az egyik, míg az internetes banki szolgáltatások igénybevétele 30-40 %-os banki költségcsökkenést a másik vállalkozás számára.