Digitális Transzformáció Kiállítás a kecskeméti megyei rendezvényen

Gaál JózsefA kecskeméti információs napot Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg, aki kiemelte, hogy az Európai Unió által támogatott program országosan 3000 kis- és középvállalkozást szólít meg. Bács-Kiskun megyében két IKT tanácsadó vállal szerepet abban, hogy a vállalkozások megismerjék az informatikában rejlő lehetőségeiket.

– Könnyű belátni, hogy a mai hihetetlen ütemben felgyorsult világban egyszerűen képtelen megmaradni a piacon egy vállalkozás, ha nem használja ezeket az infokommunikációs technológiákat. Ez egy olyan lehetőség, amit ha valaki nem használ ki, akkor lemarad – hangsúlyozta Gaál József, aki Magyarország „okoskütyü” használói helyzetét is kielemezte előadásában. Kiderült, hogy a magyarok egyharmada internetezik mobilról folyamatosan, a napi internetezésünk felét kis képernyős eszközön végezzük. – Emiatt ma már nem is lehet kérdés, hogy egy cég honlapja mobilbarát legyen-e – emelte ki beszédében az elnök.  

Bencsik György, a program vezető IKT tanácsadója prezentációjában bemutatta a projekt jelentőségét, céljait, eszközrendszerét. Kihangsúlyozta, hogy a program végső kedvezményezettjei a teremben ülő vállalkozók.

Budai Csaba, a kecskeméti AZ-LAND Kft. ügyvezetője elmesélte tapasztalatait, hogy amelyik vállalkozó gyakrabban betér az üzletébe informatikai parkját fejleszteni, az gyorsabban fejlődik. És ezek a vállalkozók már nem azért mennek be, mert elromlott valami és már megint nem halad a munka, hanem bővítenek, jobbat akarnak, hatékonyabban akarnak dolgozni, és ebben az elsődleges segítség a jól kiválasztott informatikai eszköz.

Verebélyi Gábor marketingszakértő, az AB HOLDING Kft. ügyvezetője, ismert honlapszerkesztő arról beszélt, miért van szükség egy jól megszerkesztett honlapra.

Szegvári Péter, a PC Trade Kft. szoftverfejlesztési üzletágvezetője elmagyarázta, kinek, mikor, miért érdemes belevágni egy vállalatirányítási rendszer (ERP) kiépítésébe, használatába.

Ballai MátéVégül Ballai Máté, a Modern Vállalkozások Programjának Bács-Kiskun megyei IKT tanácsadója a GINOP pályázatokról tartott előadást. Kihangsúlyozta, hogy aki most akar informatikai fejlesztésbe kezdeni és ehhez pályázati forrást is igénybe szeretne venni, akkor számára jó lehetőség belépni a programba, mert a feltételek teljesítése után plusz 5% vissza nem térítendő többlettámogatás kaphat.


A rendezvényt fórumbeszélgetés zárta, majd a megjelent vállalkozók konzultálhattak a kiállítókkal és a projekt IKT tanácsadóival, illetve megnézhették a Digitális Transzformáció Kiállítást és az Informatikai Plakátkiállítást. A Digitális Transzformáció Kiállítás érdekessége az volt, hogy egyrészt olyan régi eszközök kerültek bele, amelyek az adott korban nagy lökést adtak az informatikának (pl. az első 1 megapixeles digitális fényképezőgép vagy az első nagyszériás Nokia mobiltelefon), másrészt pedig olyan eszközök, amelyeknek a mai modern világban van "felhős" megfelelője (pl. VHS videomagnó, videokölcsönző – Netflix, Youtube; Bakelit lejátszó – Spotify).