Egy közösség a digitális vállalkozásokért

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közel 3 éve indította útnak a Modern Vállalkozások Programját, melynek fő célja, hogy segítse a mikro-, kis- és középvállalkozások digitális felzárkózását, ezzel fokozva hatékonyságukat, versenyképességüket. Az indulás óta a Program 140 szakmai eseményen van már túl, 12 ezernél is több vállalkozást ért el, közel a felének pedig kézzel fogható segítséget is nyújtott már. A számok és eredmények tehát magukért beszélnek, így mi inkább a Program hátteréről, körülményeiről, nehézségekről kérdeztük Czimbalmos Leventét, a program szakmai vezetőjét.


Mikor merült fel az ötlet, hogy létrehozzanak egy – ahogyan Önök nevezik - a vállalatok digitális átállását célzó Programot?

Nem biztos, hogy el tudom dönteni a kérdés most a konkrét időpontra, vagy a beavatkozás szükségességének felismerésére irányul.

Czimbalmos Levente
Czimbalmos Levente
Mindkettő érdekes.

2000 környékén létezett egy Informatikai Kormánybiztosság, számos kiváló fej dolgozott velük. Köztük Soltész Attila és Kott Ferenc, akik már akkor információs társadalomról beszéltek, amikor sokan még az internetre is múló hóbortként gondoltak. Hitték, hogy a digitalizáció fontos és elkerülhetetlen, mi több, az ország társadalmi és gazdasági fejlődésének egyik kulcskomponensévé fog válni.

Soltész Attila azóta az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke lett, Kott Ferenc pedig Vinnai Jánossal karöltve jelenleg az MKIK Informatikai Kollégiumát vezeti. Egyébként maga a Program létrehozásának gondolata is tőle ered. Ezek után talán nem túl meglepő, hogy amikor ez 2014-ben felmerült, mindkét szervezet elsőként jelezte elköteleződését egy ilyen jellegű kezdeményezés megvalósítása iránt, és a mai napig is kettőjük konzorciuma (azóta kiegészülve a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel) végzi ezt a feladatot. Én pedig abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy magam is ott lehettem a Program születésénél, igyekeztem részt venni a tervezésben.

Kissé idealisztikus a kép, amit lefestett; néhány „digitális próféta” álmodik egyet és tessék, ma itt dübörög az orrunk előtt az ország egyik legsikeresebb kiemelt Programja.

Nem, azért ehhez valóban több kellett. Ha elkezdeném felsorolni a nevek lajstromát, estig itt ülhetnénk, pedig egytől-egyig megérdemelnék a köszönetet.

Mennyire volt könnyű a megvalósításra kijelölt szervezetekkel összeegyeztetni a Programot? Mégiscsak három erőteljesen autonóm szervezetről beszélünk.

Nem volt olyan bonyolult. Nyilván, mint minden jó házasságban, voltak feszültségek, de az alapgondolat mindenkinek tetszett, megvolt a közös nevező, amiben mindhárom fél egyetértett. A KIFÜ és az Infotér eleve ezzel a küldetéssel jött létre, hogy a társadalmi és gazdasági digitalizációt segítsék, az infokommunikáció „evangelizációja” tehát alapfeladatuk. Ha ehhez még támogatást is kaphatnak a Kormánytól, EU-tól, akkor az őket még magasabb fokozatra kapcsolja.

„A digitalizáció az egyik leggyorsabban térülő fejlődési dimenzió, mely megoldhat munkaerőhiányt, új szakmákat hívhat életre.”

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara már más tészta. Az MKIK és minden területi gazdasági kamara szerepe inkább horizontális a gazdaságban, szerveződésük önkormányzati jellegű. Se nem civilek, se nem a központi költségvetés részesei. Számtalan ponton érintkeznek az általuk képviselt vállalkozásokkal. A legtöbben valószínűleg nem is tudják, hogy milyen sok területen végeznek munkát ezek a szervezetek. Mindenesetre azt elsőként ismerték fel, hogy a digitalizáció a reálgazdaság egyik fő mozgatórugójává válhat a következő néhány évben.

Ugyanis ez az egyik leggyorsabban térülő fejlődési dimenzió, mely megoldhat munkaerőhiányt, új szakmákat hívhat életre, növelheti a versenyképességét azoknak, akik nyitottak a fejlesztésre. Az elzárkózók vagy helytelenül adaptálók számára azonban akár a cég végét is jelentheti. A vállalkozások tehát nem maradhatnak magukra a változásban, fogni kell a kezüket, segíteni őket. Megmutatni mik a hiányosságaik, hol kell, hogy beavatkozzanak, kihez fordulhatnak segítségért, mit fejlesszenek, milyen megoldásokat válasszanak, honnan kaphatnak ehhez forrást, illetve hogy ez a forrás minél több legyen, és azt minél okosabban használhassák fel.

Miért látták szükségesnek létrehozni a Programot? Én az utcán csak a telefonjukat nyomkodó fiatalokat, otthon pedig a gép elől elszakadni nem akaró generációkat látok. Tényleg ennyire rosszak az adataink?

Ezzel ki is mondta a lényeget. Külön kell választani a digitalizációt, mint társadalmi jelenséget és a gazdaságra gyakorolt hatást. Amíg a magánszféránkat szervesen járja át a digitális világ, addig vállalkozóként magunk mögött hagyjuk okos eszközeinket, a mindennapi életünket megkönnyítő, kedvenc alkalmazásainkat, a korszerű technológia iránti rajongásunkat és elvárásainkat. Nem is beszélve a demográfiai eltérésekről. A mi Programunk elsősorban nem a buszon a telefonjukat nyomkodó egyetemistáknak szól, hanem a vállalkozásaikat már évek óta ujjgyakorlatként menedzselő, ám a hirtelen jött változással mit kezdeni nem tudó döntéshozóknak. A számainkhoz pedig csak elég annyi, hogy rosszak. Az EU által mért adat szerint, a két legjellemzőbb és legfontosabb vállalati megoldás elterjedésében is lényegében az utolsó helyen állunk.

Melyek ezek?

Az ERP (integrált vállalatirányítási rendszer) és CRM (ügyfélkapcsolati rendszer). Az még csak egy dolog, hogy nem foglalkozunk a saját folyamatainkkal, na de nem fontosak az ügyfeleink?

Dehogynem, abszolút jogos. A Program azonban a felén már túl van, mire lehet még számítani? Be lehet még csatlakozni?

Abszolút, sőt! Sok szeretettel várunk minden erre nyitott vállalkozást! A jövő félévvel együtt még körülbelül 100 eseménnyel várjuk a cégeket, számos hasznos témában. Lesz szó az informatikai rendszereiket érintő jogszabályi megfelelési kényszerről, hiteles előadókat hallhatnak általános és emelt szintű digitalizációt érintő kérdésekről.

„A mi Programunk elsősorban nem a buszon a telefonjukat nyomkodó egyetemistáknak szól.”

Ezen kívül továbbra is elérhető a Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítés, amellyel a jövő márciusig pályázható GINOP-3.2.2 kódjelű, digitális vállalati fejlesztéseket célzó konstrukcióban +5% vissza nem térítendő támogatás érhető el. Büszkén jelenthetem továbbá, hogy áprilistól a Program szolgáltatásai elsőként érhetőek el az EU-s fejlesztéspolitika által kissé mostohán kezelt központi régióban is (Budapest, Pest megye).

Az utolsó szó jogán kíván még valamit hozzátenni?

Valamennyi elérhető szolgáltatásunkkal kockázatmentesen és legfőképpen díjmentesen állunk a vállalkozások rendelkezésére. Veszítenivalója csak annak van, aki nem él a lehetőséggel!

További információk:

https://vallalkozzdigitalisan.hu/
https://kmr.infoter.eu
http://www.pmkik.hu/mvp-kmr-projekt


Forrás: http://gyartastrend.hu/gazdasag/cikk/egy_kozosseg_a_digitalis_vallalkozasokert