Szeptember 14-én életbe lép a PSD2 uniós direktíva keretében az új európai fizetési, ügyfél-azonosítási rendszer

Komoly viták előzték meg, és végül a várható karácsonyi vásárlási roham előtt az e-kereskedelem reformja nem is valósul meg, de azért szeptember 14-én nagyrészt elindul a PSD2 új fizetési rendszer. Ha nő a biztonság és a verseny, azzal minden ügyfél jól jár. És van még egy nagy nyertes: a mobiloperátorpiac a megnövekedett sms-forgalomból húzhat hasznot.

 

Szeptember 14-én életbe lép a PSD2 uniós direktíva keretében az új európai fizetési, ügyfél-azonosítási rendszer. A kulcsfogalom az SCA (Strong Customer Authentication), vagyis az erős ügyfél-azonosítás. Bár egyelőre a korábban beharangozott uniós előírás nem teljesen valósul meg, de így is egy sor fontos változást fogunk észlelni.

Ahogyan az Európai Unió legnagyobb államaiban is sorra, úgy végül Magyarországon is lesz egy részleges csúszás, vagyis az e-kereskedelem reformja eltolódik egy évvel. Ez azt jelenti, hogy a netes vásárlásoknál egyelőre nem vezetik be a kétfaktoros azonosítást, a webshopok még egy év haladékot kaptak arra, hogy kialakítsák azokat a rendszereket, amelyek alapján nemcsak a bankkártya adataival, de egy pótlólagos (sms-s, okos telefonos érintéses, vagy biometrikus) azonosítással is meggyőződhetnek arról, hogy valóban az adott jogosult felhasználó vásárol.

Ugyanakkor a bank–ügyfél kapcsolatban, például az internet bankos utalásoknál, ügyintézéseknél szeptember 14-től már él az SCA. A hazai bankok várható gyakorlata alapján eleinte a kétfaktoros azonosítás jellemzően sms-sel történik. vagyis az ügyfél belép az internet banking rendszerbe, majd amikor tranzakciót hajtana végre, akkor sms-ben kap egy pótlólagos kódot, amit szintén be kell pötyögnie.

Az erős ügyfél-hitelesítés élesítésének határidejét az MNB eredetileg idén szeptember 14-ére tűzte ki, azonban a piac szereplőivel való egyeztetés után úgy döntött, hogy egy év haladékot kapnak a hazai bankok az erős ügyfél-hitelesítés bevezetésére.

A teljes cikk itt olvasható:

https://index.hu/gazdasag/2019/09/13/szeptember_14-en_elindul_az_uj_fizetesi_rendszer_a_mobiloperatorok_biztosan_jol_jarnak/

 

Forrás: index.hu