Mesterséges intelligencia is segíti a kis cégeket a digitális átállásban

A Modern Vállalkozások Programjának most készülő MI-megoldása még nem váltja ki az emberi munkaerőt, de megtöbbszörözi a fejlesztési tanácsadással érintett cégek számát.

Közelíti a tizenötezeret azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek az elmúlt években díjmentes auditban és digitális fejlesztési koncepcióban részesültek a Modern Vállalkozások Programja révén. A potenciálisan érintett több százezer hazai kkv-nak még így is csak töredékét érték el a program képzett tanácsadói, pedig a tájékoztatásnak, kapcsolattartásnak és szakértő segítségnyújtásnak szinte minden vállalkozás esetében van terepe. A digitalizáció ugyanis minden cégnél mást jelent: egyeseknek vállalatirányítási vagy ügyfélkezelő rendszert, másoknak időpontfoglaló szoftvert, vagy online hirdetések menedzselését. Ezért van szükség vállalkozásonként egyedi fejlesztési tervre és felmérésre, ami azonban időigényes feladat – ismerteti a helyzetet Kott Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Digitalizációs Kollégiumának elnöke.

Kott Ferenc, információs társadalom és digitális gazdaság szakértő, az MKIK Digitalizációs Kollégiumának elnöke. Az elmúlt években a hazai gazdaság digitalizációján dolgozott, több kiemelt gazdaságfejlesztési és digitalizációs program előkészítésében és magvalósításában vett részt. 2012-ben a VOSZ Év vállalkozójának választotta, 2015-ben az Információs Társadalomért szakmai érem, miniszteri kitüntetésben részesült.

A szakember beszámolt róla, hogy a program tanácsadóinak munkáját várhatóan fél éven belül egy mesterséges intelligencia megoldás is támogatni fogja. Ez kezdetben a kapcsolatfelvétel automatizációjával sokszorozza meg az elért vállalkozások számát, később pedig akár az érdemi tanácsadói munkában is részt vehet. Ez utóbbihoz azonban először meg kell tanítani a szoftvert beszélni, méghozzá magyarul. A tanításba önkéntes partnereket, tesztelőket és a hazai Mesterséges Intelligencia Koalíciót is bevonják, felhasználva a deep learningben rejlő lehetőségeket. Kott Ferenc szerint a felhívott partnerek nehezen fogják észrevenni, hogy nem is emberrel beszélnek. Előnye, hogy a gép nem fárad el, nincsenek érzelmei, nem frusztrált, a hét minden napján bármikor képes egyszerre akár több száz ügyféllel kapcsolatot tartani, és segítséget nyújtani a pályázatokkal.  Az egyelőre még név nélküli MI chatbot funkciója a jövő év második negyedévében állhat szolgálatba, szóban pedig jövő év végétől segítheti a munkát. „A cél a mesterséges intelligencia tanácsadói folyamatba vonásával, hogy segítsük minél több cég csatlakozását, hogy minél többen halljanak a programról. Tízezres, százezres nagyságrendben szeretnénk elérni vállalkozásokat és hatékony támogatást nyújtani ahhoz, hogy a kérdéseikre a lehető leggyorsabban válaszokat kapjanak.” – foglalta össze a fejlesztés lényegét Kott Ferenc.

Modern Vállalkozások Programja

A Program célja a vállalkozások digitális fejlesztéseinek közvetlen támogatása és az infokommunikációs eszközök konkrét előnyeinek bemutatása. A díjmentes szolgáltatások közé tartozik a személyes, cégre szabott audit és tanácsadás. Az 1000+ informatikai szállító cég kedvezményes kínálata, a minden megyében elérhető tanácsadói hálózat, és pályázati többlet támogatások elérhetőek és megismerhetőek a www.vallalkozzdigitalisan.hu oldalon. A Program eddig közel 20 000 vállalkozást ért el és segített a fejlesztésben.