Együtt dolgozik a Vodafone és az iparkamara a hazai kkv-k digitalizációjáért

A versenyképes kis- és középvállalkozások jelentik az EU motorját, nélkülük nincs európai és magyar fejlődés. Mivel a hazai kkv-k digitalizációja alacsony szintű, nagy feladat a szektor felzárkóztatása, melyben a szemléletformáló és tanácsadó szakmai szervezetekkel közösen a telekommunikációs ágazat is kiemelt szerepet játszik. A Modern Vállalkozások Programja és a Vodafone példaértékű együttműködése új fejlesztési lehetőségeket hozott a kkv-k számára.

Az export és a hatékonyság növelése, valamint a magasabb hozzáadott értékű munka az eredménye a kis- és középvállalkozások digitalizációjának, mondja Dobó Mátyás, a Vodafone üzleti szolgáltatások vezérigazgató helyettese. A vállalat tavaly csatlakozott szakértői és szolgáltatói partnerként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Modern Vállalkozások Programjához, céljuk a hazai kkv-k digitális felzárkóztatása. Véleménye szerint a piaci szereplőknek, a szakmai szervezeteknek és a kormányzatnak egyaránt fontos érdekről van szó, ezért több közös ponton működnek együtt. A vállalat nemrég mutatta be a kkv-knak szóló új platformját és a banki forrásoktól idegenkedő, kockázatkerülő kkv-k bevonzására is javaslatot tettek. A program harmadik fontos lába az MVP-vel való közös munka, aminek keretében a vállalkozásokkal való kapcsolatba lépés, az edukáció és a szemléletformálás is komoly együttműködési terület Dobó szerint.

Szintén a közös együttműködés jelentette előnyöket és a hazai kkv-k digitalizációjának fontosságát emeli ki Kott Ferenc, az MKIK Digitalizációs Kollégiumának elnöke, aki szerint az elmúlt időszak megmutatta, hogy minden vállalkozás számára kritikus fontosságú a fejlesztés, sokaknak a digitalizáció egyenesen az életben maradást jelentheti. Egy ilyen horderejű változás levezényléséhez pedig indokolt a professzionális tervezés és megvalósítás, amely a Modern Vállalkozások Programjának tanácsadói révén elérhető. Minden vállalkozásnál vannak digitalizálható területek, legyen szó az ügyfelek magasabb szintű kiszolgálásáról vagy a belső működési és termelési optimalizációról. A MVP maga is igyekszik példát mutatni, amikor még a mesterséges intelligenciát is csatasorba állítja: az érintett több százezres méretű hazai kkv-állományt tervezik így tájékoztatni a fejlesztési lehetőségekről. A kapcsolatfelvételt és a tanácsadást támogató mesterséges intelligencia betanítása és élesítése a következő időszakban várható.

A két szervezet a jövőben is együttműködik. Szakembereik egyetértettek abban, hogy a kormányzat, a szolgáltató és tanácsadó cégek közös programja vezet a hatékonyabb kkv-digitalizációhoz.

A Modern Vállalkozások Programja

A Program célja a vállalkozások digitális fejlesztéseinek közvetlen támogatása és az IKT eszközök konkrét előnyeinek bemutatása. A díjmentes szolgáltatások közé tartozik a személyes, testreszabott audit és tanácsadás. 1000+ informatikai szállító cég kedvezményes kínálatából válogathatnak a regisztrált cégek. A Program eddig közel 20 000 vállalkozást ért el és segített a fejlesztésben. A részletek elérhetőek a www.vallalkozzdigitalisan.hu oldalon.