Az MKIK a vállalati digitalizáció megkerülhetetlen szereplőjévé vált

A kamarai rendszert felületesen ismerők sokszor csak az "ötezer forint"-ra asszociálnak, ha felmerül a kamarák neve. Ezzel szemben számos makrogazdasági eredmény, fontos szolgáltatás köthető a kamarákhoz. Van egy terület, ahol pedig mára megkerülhetetlenné váltak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara díjmentes szolgáltatási. A magyarországi vállalati digitalizáció 6 éve működő legfontosabb programját az országos kamarai hálózat működteti. 25 000 csatlakozott vállalkozás, 60 milliárd forintnyi informatikai beruházás a kkv-szektorban, 1100 informatikai szállító cég és 300 szakmai esemény országszerte. Csak néhány adat a Modern Vállalkozások Programjáról, amely az indulása óta a kitűzött célokat többszörösen túlteljesítve segíti a hazai kkv szektor digitalizációját. Fontos eredmény, hogy minden uniós pályázat digitális fejlesztési részében is megkerülhetetlen lett a program. Az eredményeket az MKIK digitalizációs kollégiumának elnöke Kott Ferenc foglalta össze.
Ma Magyarországon 200-250 ezer olyan mikro-, kis- és középvállalkozás létezik, melyek a kevésbé fejlett régióban működve célcsoportja lehet az üzleti digitalizációt segítő Modern Vállalkozások Programjának. A Program legnagyobb hozadéka a pozitív digitalizációs szemlélet rohamos terjedése és az ehhez szükséges konkrét szakértői támogatás. Egyedüli, digitalizáció bevezetését ösztönző, uniós támogatású projektként unikális szolgáltatási portfólióval és a társ pályázatok révén jelentős közvetlen forrással is támogatja a vállalkozásokat. A Program radikálisan más formában működik, mint a korábbi digitalizációs forráskihelyezést célzó megoldások. A célcsoport igényét és tudását alapozza meg első lépésként, hogy a forrás azt követően már jobban hasznosulhasson.

A program egyik legfontosabb szolgáltatási eleme, a tanácsadói hálózat által nyújtott díjmentes helyszíni audit és fejlesztési terv készítése. Egy digitalizációban gondolkodó vállalkozásnak mindenekelőtt fel kell mérnie, hogy a cég folyamatai igénylik-e az informatikai támogatást és rendelkezésre áll-e a megfelelő személyi, anyagi, tárgyi erőforrás a fejlesztéshez. A díjmentes audit során a Modern Vállalkozások Programjának tanácsadója áttekinti a cég digitális állapotát. Megnézi, hogyan épülnek fel a cég folyamatai, lehet-e őket optimalizálni, automatizálni. Ezt követően fejlesztési koncepció készül, ami kijelöli a célt, megmutatja a digitális vállalkozásfejlesztés felé vezető utat.

A Modern Vállalkozások Programjának országos tanácsadói hálózata több mint húszezer hazai kis- és középvállalkozással vette fel a kapcsolatot a Program működésének eddigi hat éve alatt. A munka eredményei már nemzetközi kitekintésben is jól látszanak, 2021-ben az Európai Beruházási Bank felmérésén, a digitalizációs hajlandóságot és fejlesztési kedvet mérő nemzetközi összehasonlításban a 7. helyet értük el.  


A Modern Vállalkozások Programjának tanácsadói hálózata  

A Programban szinte valamennyi alágazatból megtalálhatóak cégek. A szervezet szigorú kritériumok alapján minősített informatikai szolgáltatói és termékadatbázissal rendelkezik, ezáltal az ajánlott és igénybe vehető IT termékekről és szolgáltatásokról naprakész információkkal rendelkezik.  

Ezidáig több ezer vállalkozás digitális transzformációját támogatta Program. Egy digitálisan éretlen cég esetében átlagosan legkevesebb 20-30%, de inkább magasabb növekedés figyelhető meg rögtön, akár a fejlesztéseket követő első évben. A rendelkezésre álló emberi, anyagi és infrastrukturális erőforrások esetén pedig akár további 20-30%-os hatékonyságnövekedést is el lehetne érni.  

A Modern Vállalkozások Programja szolgáltatásai 

A vállalkozói digitalizáció felpörgése a Program eredményessége és a pandémia kényszerdigitalizációja mellett a kormányzat komplex támogatási konstrukcióinak is köszönhető. A tavaly év júliusában a Kormány meghirdette A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása (GINOP Plusz-1.2.1-21), az ezidáig legnagyobb keretösszegű vállalkozásfejlesztési pályázatot: így 200 milliárd forint áramlott a nehéz helyzetben lévő gazdasági szereplőkhöz.

A pályázati konstrukció keretében IT beruházás kizárólag a Programba történő regisztrációt követően, továbbra is csak a minősített szállítói és termékkatalógusból voltak elszámolhatók. Ekkor több mint 1000 szállító 3000-nél több terméke volt elérhető a Programban.

A forrást elnyerő, minden harmadik pályázó pályaműve tartalmazott informatikai fejlesztéseket. Kizárólagos minősítései, tanácsadási tevékenysége, szállítói és termékkatalógusa, a piaci ár igazolását támogató/kiváltó, egyedi és a termékek összehasonlítását lehetővé tevő árkalkulációs megoldása segítségével nem pusztán a digitális eszközökre pályázó vállalkozások, de az intézményrendszer számára is jelentős mértékben egyszerűsödött és gyorsabbá válhatott a végrehajtási adminisztráció, átláthatóbbá és felelősebbé a források felhasználása.   2021-ben egy újabb, nagy horderejű együttműködés alakított ki a Program az egyik legnagyobb telekommunikációs vállalattal, a Vodafone-nal. Az együttműködés egyik részét a közös rendezvények szervezése adta.

A tavalyi év novemberében pedig egy olyan innovatív megoldás fejlesztésébe fogott az MVP, amely nagyban megkönnyíti a tanácsadók munkáját és a digitalizáció iránt érdeklődő döntéshozók tájékozódását. A fejlesztéssel a Program célja, hogy 2022 májusától az ügyfelek kiszolgálását és a tanácsadók munkáját egy mesterséges intelligencián alapuló üzleti asszisztens és tanácsadó szoftverrobot támogassa.  


A Modern Vállalkozások Programja által elért eredmények    


A programot az Infotér Egyesület is támogatja, annak megvalósításában a kezdetektől részt vesz.

A Modern Vállalkozások Programja elérhetőségei:


https/
https://www.instagram.com/modernvallalkozasokprogramja/
https://www.youtube.com/c/ModernV%C3%A1llalkoz%C3%A1sokProgramja