Kott Ferenc: A vállalati digitalizáció után a kiberbiztonságban is segíteni fog az Iparkamara

Aki ma Magyarországon digitalizációt érintő uniós forráshoz vagy ingyenes tanácsadáshoz szeretne jutni, minden esetben kapcsolatba fog kerülni az MKIK Modern Vállalkozások Programjával (MVP), a vállalati digitalizáció 6 éve működő programja mára megkerülhetetlenné vált a fejlesztéspoltikában és 25 ezer céget segített eddig. Az általános digitalizáción túl a háború miatt, most egy új célra is fókuszálnunk kell, ez pedig a magyar KKV-k kibervédelme. Az eddigi eredményeket ás a kiberbiztonságal kapcsolatos terveket az MKIK digitalizációs kollégiumának elnöke Kott Ferenc foglalta össze.

Az MVP legnagyobb hozadéka, hogy a digitalizációs szemlélet rohamosan terjed és az ehhez szükséges konkrét és díjmentes szakértői támogatás az ország nagy részén rendelkezésre áll.

Az MVP legfontosabb szolgáltatása, a tanácsadói hálózat által nyújtott díjmentes helyszíni audit és fejlesztési terv készítése. Így a fejlesztés megalapozottabb, a cég eredményesebb, a KKV vezetői pedig elégedettebbek lesznek.

Több tízezer vállalkozás digitális fejlesztésének tapasztalatai alapján egy digitálisan éretlen cég esetében átlagosan legkevesebb 20-30% növekedés figyelhető meg, akár a bevezetést követő első évben is.

Fontos eredmény, hogy a digitalizációt érintő uniós pályázati források esetén, csak az MVP által előminősített, bevizsgált alkalmazásokat lehet elszámolni, ezzel gyorsult a pályázati beadás és a bírálat is és a fejlesztés is biztonságosabb lesz. Ez több mint 1100 szállító 3000-nél több termékét jelenti jelenleg, ami folyamatosan bővül.

Az általános digitalizáción túl, van egy terület amivel sürgősen foglalkoznunk kell.

Az ukrán-orosz háború a vállalti kiberbiztonság kérdését is felerősítette. A probléma egyre inkább a KKV-k területére is betörni látszik. Túl az eddigi általános haszonszerzési célú kiber fenyegetéseken, van egy kiber támadás típus, - a túlterheléses támadás -, ami egyre gyakoribb és nagyon sok fertőzött számítógép kell a végrehajtásához. Ebben az esetben a megtámadott cég nem a célt képezi, csak egy eszköz lesz egy nagy horderejű támadó rendszerben.

Itt kerülnek képbe a nem megfelelően védett kisebb vállalati hálózatok is, amelyek alkalmasak egy támadó botnet rendszer kiszolgálására a tulajdonosuk tudta nélkül is, így egy magyar KKV indirekt módon, akár (kiber)háborús cselekménybe is keveredhet.

Jó példa a legutóbbi szentpétervári gazdasági fórum, ahol Putyin elnök nem tudta megkezdeni az előadását egy ilyen típusú támadás miatt, a híres orosz hekker kapacitásokat és képességeket ismerve, ez brutális méretű botnet hálózatot feltételez. Természetesen a válasz sem késik, pl. Litvániát és sok NATO országot is folyamatosan és óriási erőkkel támadnak a kibertérben.

Vlagyimir Putyin a Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF)

Ebben a helyzetben haladéktalanul fel kell erősítenünk az egész KKV szektor védelmi és tudatossági szintjét is. Erre jó alapot adhat az MVP-ben végzett eddigi digitalizációs munka.

Terveink szerint egy sok tízezer céget elérő, országos program keretében, növelni fogjuk a KKV védelmi képességét.

Aki igényli ezen a területen is díjmentesen részesülhet segítségben.

Az informatikai biztonsági cégeket is maradéktalanul bevonjuk a munkába, ahogy az MVP-ben is tettük az iparági szereplőkkel.

A problémára, közérthetően és minden fórumon fel fogjuk hívni a KKV-k figyelmét, hogy inkább megelőzzük a bajt, mintsem tüzet kelljen oltani. A részletekkel hamarosan jelentketünk!


A Modern Vállalkozások Programja elérhetőségei:

vallalkozzdigitalisan.hu

instagram.com/modernvallalkozasokprogramja

youtube.com/c/ModernV%C3%A1llalkoz%C3%A1sokProgramja