Értesítés a Modern Vállalkozások Programjának zárásáról

Tisztelt Látogató!

A Modern Vállalkozások Programja, a hazai digitális gazdaságfejlesztés igazoltan egyik legsikeresebb kezdeményezése, nyolc év folyamatos működés után, 2023. június 30-ával lezárul. Engedje meg, hogy ezen alkalomból adjunk egy rövid beszámolót az elért eredményekből.

A Programot 2015. szeptember 1-jén indította útjára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Informatika a Társadalomért Egyesület és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség konzorciuma. Működésének nyolc éve alatt valamennyi időarányosan kitűzött célt és kiszabott eredményelvárást túlteljesített. Több mint 300 országos esemény25.000 ügyfél16.000 üzleti IKT audit és fejlesztési koncepció; csupán néhány számadat, amelyeken azonban messze túlmutatnak azok az esszenciális eredmények, amelyek végül a Program igazi sikerét megalapozták. 

Már a kezdetektől fogva alapfilozófiánk volt a kialakítandó szolgáltatások személyre szabottsága és közvetlensége. Ennek megfelelően valamennyi vállalkozás számára, aki a Programba regisztrált, dedikált informatikai szakembert tudtunk biztosítani. Szakértőink egyedileg, helyben foglalkoztak minden céggel; felmérték a digitalizációs adottságaikat, fejlesztési koncepciót készítettek számukra, amely aztán a későbbiekben pályázatok, digitális beruházások alapjául is szolgálhatott. 

Akkreditált szállítói és minősített termékkatalógust, a digitális üzleti megoldások egyfajta virtuális piacterét hoztuk létre, amelyben megbízható informatikai vállalkozások jó minőségű termékei vethetők össze, egyszerűen és átláthatóan. Mindez nem csak a kiválasztást és beszerzést, de a pályázatokon való indulást, a piaci ár igazolását is jelentősen megkönnyítette. A katalógusban jelenleg több mint 1100 szállító és 3 ezer feletti termék található, ez a hazai legnagyobb ágazati érdekképviseleti szervezet taglétszámának is többszöröse.

Az MVP az IKT-ágazat és az ágazathoz kapcsolódó egyéb szektorok teljes horizontján igyekezett kiépíteni a vállalkozásokhoz, ill. azok digitális átállásához vezető hidakat. Több mint 60 ilyen partneri kezdeményezés indult el az elmúlt nyolc év alatt. A partnerek között megtalálhatóak a közszféra és a privát szektor szereplői, így minisztériumok, háttérintézmények, civil szervezetek, kamarák, egyéb szakmai szervezetek és meghatározó gazdasági szereplők egyaránt.

Egyfajta többletvállalásként, túl a kötelezőkön is igyekeztünk kivenni a részünket a társadalmi felelősségvállalásból. Különösen a járványhelyzet két éve alatt, amikor a bajba jutott vállalkozásoknak digitális segélyvonalat, egyfajta forródrótot indítottunk és különféle informatikai eszközökből, megoldásokból felajánlásokat toboroztunk számukra.

A Program tehát a kezdete óta eltelt közel nyolc évben, elkötelezetten szolgálta a hazai kkv szektor digitális felzárkózását. A csatlakozó vállalkozások mintegy 40 milliárd forintnyi informatikai beruházást valósíthattak meg az MVP révén, különféle vállalkozásfejlesztési pályázatokon keresztül. Ez tízezres nagyságrendű digitális megoldás bevezetését jelenti a kkv szektorban, amelyek által többezer ügyfelünk folyamatai egyszerűsödtek, gyorsultak és válhattak ezáltal ők maguk is hatékonyabbá, versenyképesebbé. 2021 óta digitális fejlesztésre szánt vállalkozásfejlesztési célú uniós források nem helyezhetők ki az MVP nélkül. A programban való részvételnek köszönhetően a kkv-k akár 100 milliós nagyságrendűfeltételes támogatás visszatérítése alól is mentesülhettek.

Modern Vállalkozások Programjának jelen finanszírozási időszakban történő lezárása azonban korántsem jelenti annak végét. Mind a Kormány, mind a megvalósító szervezetek dolgoznak annak folytatásán. A fejleményekről és részletekről folyamatosan tájékoztatást adunk majd, valamint kérjük továbbra is kövesse www.vallalkozzdigitalisan.hu weboldalt, illetve közösségi csatornáinkat.

youtube logo facebook logo instagram logo

Addig is köszönjük, hogy részvételével megtisztelt bennünket, bízunk benne, hogy hozzájárultunk vállalkozása fejlődéséhez és hamarosan újra találkozhatunk!

További sikereket kívánva, üdvözlettel:

a Modern Vállalkozások Programjának csapata

MVP logo


Tájékoztatjuk tisztelt Ügyfeleinket, Partnereinket, hogy a regisztráció, a szállítóminősítési és termékakkreditációs funkciók, továbbá a pályázatokhoz kapcsolódó, a beszerzést, piaci ár igazolást támogató árkalkulációs modulok továbbra is zavartalanul üzemelnek, az ügyfél és szállítói fiókok elérhetőek maradnak. Felhívjuk a figyelmet ugyanakkor, hogy az egyes EU-s pályázatokban megtalálható, a „Vállalkozói tudás bővítése” megnevezésű eredményességmérési szempont teljesítéséhez kapcsolódó MVP szolgáltatások, így a Digitális Fejlesztési Koncepció és a Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítés kiadása, valamint a rendezvények 2023.07.01-től felfüggesztésre kerülnek. Az érintett konstrukciók esetén, az említett szolgáltatások újraindításáig az eredményességet más mérési szemponttal, ill. szolgáltatással lehetséges teljesíteni. A fejleményekről és részletekről folyamatosan tájékoztatást adunk majd, valamint kérjük továbbra is kövessék www.vallalkozzdigitalisan.hu weboldalt, illetve közösségi csatornáinkat.