Kott Ferenc: A mesterséges intelligencia az internetnél is nagyobb forradalmat hozhat a gazdaságban

„Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes” címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a KAVOSZ. A programsorozat előadásain többek között a digitalizáció előnyeiről és a mesterséges intelligencia hasznosításáról is tájékozódhatnak a cégek képviselői. Kott Ferencet, az MKIK Digitalizációs Kollégiumának elnökét az Infotér kérdezte arról, hogy miért lehet a mesterséges intelligencia a jövő egyik kulcskérdése.

– Mennyire égető probléma a Mesterséges Intelligencia (MI) használata vagy hiánya a hazai kkv-szektorban? Nincs egy kicsit túldimenzionálva az MI jelentősége egy átlagos magyar kisvállalkozásnál?

– Kétségtelen, hogy a média érdeklődése óriási, a közbeszéd része lett a mesterséges intelligencia. Mindez annak köszönhető, hogy a ChatGPT 2022 végén bemutatkozott és mindenkit magával ragadott a tudása. Azóta a sajtóban igazi „clickbait” technika az AI emlegetése, de a jó hír, hogy ez az áttörés csak a jéghegy csúcsát mutatja meg, és nemcsak egy fecskéről beszélünk. A háttérben régóta épül a szoftveres ökoszisztéma és a speciális hardverek fejlődése, nagyon sok ágazati alkalmazási terület van, ahol a nagyméretű párhuzamos adatfeldolgozásból és a gépi tanulásból látványos eredmények születhetnek. Az MI mint háttértechnológia minden területen meg fog jelenni, ahol eddig a digitalizációról beszéltünk. Fontos, hogy ezekről a lehetőségekről és fejleményekről minden magát komolyan vevő vállalkozás tudjon, mérlegelhesse, hogy az ő konkrét területét mennyiben érintik, hiszen egy teljesen új horizontális lehetőségrendszer jön létre.

– Miért most történik mindez, mi történt a háttérben, amitől ennyire emberszerűen okosak lettek a gépek?

– Fontos megemlíteni, hogy az MI-t támogató hardvereszközök, amelyek az MI „agyát”, tehát a nyers számítási teljesítményt adják, brutális fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években. Kevesen tudják, hogy ennek a hátterében a videojátékokat futtató PC-s videokártya-gyártók állnak. Az NVIDIA, amely jelenleg uralja az MI szerverek piacát, „csupán” egy VGA kártya gyártó cég volt eddig, de rájöttek, hogy a csúcs videokártyák kiemelkedő számítási teljesítményét könnyen lehet használni az AI támogatására is (a technológia hasonló). A cég tőzsdei értéke ennek köszönhetően majdnem megtízszereződött az elmúlt két évben. Csak, hogy szemléltessem nagyon leegyszerűsítve, az új chipek az MI területén (például az NVIDIA H100 vagy az AMD MI300) 30–50-szer, vagy akár százszor is gyorsabbak, mint az eddigi leggyorsabb szerver processzorok, és egy szerverfarmon akár több tízezer chipről beszélünk. Bődületes teljesítmény ugrás. Ez szolgál alapot arra, hogy bármilyen területen, ahol sok adat áll a rendelkezésünkre, megszülessenek az új, eddig nem létező megoldások.

– Milyen konkrét iparágak tudnak a legkönnyebben profitálni ebből a technológiai ugrásból?

– Nyilván a chat robotoknak nagyon jól jön, hogy gyakorlatilag a teljes szöveges internetet fel tudják dolgozni igen rövid idő alatt, és adekvát választ tudnak adni szinte bármilyen kérdésre, ha elég komoly a hardver és jó szoftver van mögöttük. Nem véletlen, hogy a Microsoft áll a ChatGPT mögött, de a Google és a Meta (Facebook) is előállt a saját megoldásával, hiszen dollármilliárdos fejlesztési igényekről beszélünk. A másik nagy terület az önvezető autóké, ahol több millió felhasználó folyamatosan tanítja a szoftvert, ami ezáltal egyre ügyesebb: elég megnézni egy Tesla önvezető videót, hogy lássuk, a szoftver gyakorlatilag kész van, csak a törvényi szabályozást kell megnyitni előtte. Nagy potenciál rejlik a gyógyszeriparban is, ahol szintén gigantikus méretű adatbázisokból kell dolgozni és milliárdnyi lehetőséget megvizsgálni és szimulálni egy gyógyszerfejlesztés során. Itt is nagy áttörések várhatóak. Nem véletlen, hogy az NVIDIA tavaly 50 millió dollárt fektetett egy biotech cégbe, ahol egy új, MI alapú gyógyszerfejlesztő ökoszisztémán dolgoznak. Az ökoszisztéma a szemünk előtt fejlődik a mezőgazdaságtól a kereskedelemig, ezért fontos, hogy a jó példákat mindenki időben megismerje.

– Az új MKIK-s rendezvénysorozaton nyílik erre lehetőség?

– Pontosan! Szorosan együttműködünk a Mesterséges Intelligencia Koalícióval, amely a legnagyobb MI tudásközpont jelenleg, ők delegálnak minden állomásra szakértőket, akik konkrét felhasználási területeken keresztül mutatják be, hol bizonyított már az MI a gyakorlatban is. Mindenkinek javaslom, hogy keresse meg a hozzá legközelebbi állomást és hallgassa meg az előadásokat. További infók itt találhatók.

– Kijelenthetjük, hogy az MI az Internetnél is nagyobb forradalmat hozhat a gazdaságban?

– Igen, én hiszem, hogy a mostani technológiai ugrás egy új szintre emelheti a gazdaságot és a mindennapjainkat. A robotika, az önvezetés, a gyógyszeripar, a logisztika, a kereskedelem és az ügyfélkapcsolatok területén rövid távon is új minőség jöhet létre, ami hasonlóan fogja befolyásolni a mindennapjainkat, mint annak idején az internet elterjedése. Persze a felsorolást folyamatosan bővíthetjük, de a lényeg, hogy mindenkinek meg kell ismernie ennek az új világnak a működését és a lehetőségeit, hogy még időben tudjon rá reagálni.

Forrás: infotér.hu