Jelentősen javultak a hazai vállalati digitalizációs mutatók - nagyot léptünk az uniós rangsorokban is

Évek óta probléma, hogy a magyar gazdaság digitális teljesítménye elmarad a fejlettebb országoktól és környező versenytársaikétól is. Az Eurostat (KSH) által mért legutóbbi vállalati digitalizációs mutatók alapján viszont kijelenthetjük, hogy a trend megfordult és a területen jelentős javulás tapasztalható. Vannak területek ahol 10 helyet léptünk előre az uniós rangsorban.

A hazai KKV szektorban a döntéshozók elkezdték felismerni a digitalizáció előnyeit, a helyzet folyamatosan javul, köszönhetően a célzott kormányzati digitalizációs programoknak is. Az intézkedések közül mindenképpen kiemelendő a 2016-ban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az Infotér Egyesületáltal működtetett, 2023-ig több mint 25 000 hazai KKV digitalizációjában segítő Modern Vállalkozások Programja (MVP). Az MVP személyes és helyszíni digitalizációs segítséget nyújtott, de emellett az általános szemléletformálásban is részt vett.

Ennek eredményeképpen több olyan kulcs vállalati IKT megoldás használatában sikerült 2019 óta előrelépni (a 10 fő feletti cégeknél), amelyek kiemelten fontosak egy vállalkozás működésében: így az integrált vállalatirányítási rendszerek (ERP), ügyfélkapcsolat-kezelési (CRM) megoldások, az e-számlázás, illetve a felhőszolgáltatások, de az online kereskedelem területén is.

Az ERP használatában 9, a CRM területén 10 helyet léptünk előre négy év alatt. Az online kereskedelem és a felhőszolgáltatások területén szintén 10 helyet javítottunk.

A koronavírus válság digitalizációs kényszere vagy a más kormányzati lépések, mint az elektronikus számlázás kötelezővé tételének hatása is szerepet játszott a javuló tendenciában, de a legfontosabb és célzott beavatkozást az MVP, illetve a kapcsolódó GINOP, GINOP Plusz pályázatok jelentették!

A jó hír az, hogy a tendencia folytatódhat, hiszen a digitális fejlődéshez a cégeknek továbbra is elérhető lesz kormányzati és kamarai segítség, idén megújult formában folytatódik már a DIMOP Plusz támogatásával a Modern Vállalkozások Programja 2.0 és emellett új konstrukciók (kiemelt projektek, pályázatok és pénzügyi eszköz programok) indulnak a vállalati digitalizáció további javítása érdekében.

*2018-as adat

Forrás: Eurostat

Kott Ferenc - elnök MKIK Digitalizációs Kollégium, Kövesdi Zoltán - Infotér szakértő