Beo Ruhaipari Gépkereskedés és Szerviz Korlátolt Felelősségű Társaság

Beo Ruhaipari Gépkereskedés és Szerviz Korlátolt Felelősségű Társaság

Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Békés megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Csongrád megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Komárom-Esztergom megye, Nógrád megye, Pest megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye, Budapest, Országos

Cégbemutató

Cégünk ruhaipari gépek - ipari varrógépek, hímzőgépek, steppelőgépek, forró levegős ragasztógépek, Morgan Tecnica automata szabászat (CAM) és ruhaipari szoftverek - 2D CAD szoftver, MASTERMIND szabászati termelés irányító szoftver, PLM/PDM szoftver valamint alkatrészek és kiegészítők értékesítésével és értékesítés utáni szervízével foglalkozik.

Esettanulmány

A PIER Technical cégcsoport 1995 óta működik komlói és sellyei telephelyekkel a textiliparban, állandó munkahelyet biztosítva mintegy 240 főnek. Két fő termékkörre specializálódva (mentőmellény és technikai ruházat) szinte kizárólagosan export piacokra folytat termékfejlesztői és gyártói tevékenységet. 2000 óta rendelkezik a GORE-TEX® technológiával készített termékek fejlesztésére és gyártására jogosító licenccel, a termékfejlesztést központosítva Komlón végzik saját termékfejlesztői, szabásminta készítői és mintakészítő apparátussal. A termékfejlesztésnél nagy hangsúlyt fektetnek a varrás mellett az úgynevezett varrat nélküli technológiák alkalmazására is, pl: lézeres szabászat, ultrahangos vágó és rögzítő gépek, hőprések stb. A fejlesztésnél mindig cél az ügyfél igényeinek lehető legátfogóbb kiszolgálása, de emellett a gyárthatóság szempontjának megfeleltethetősége is, hiszen a kifejlesztett modelleket később saját/alvállalkozói gyártósorokon gyártják le.
A PIER Technical a kezdeti időktől gyárt vízhatlan ruházatot, saját anyagos gyártás konstrukcióban, melynek keretében a termék előállításhoz szükséges összes anyagot és kelléket maguk vásárolják. Bizonyos vízhatlan anyagok esetén €20- 30/ méter költséggel kell kalkulálni, így kiemelten fontos a cég számára az anyaggazdálkodás hatékonyságának javítása és a keletkező anyaghulladék mennyiségének csökkentése. A Mastermind program bevezetését is ez a cél indokolta, az automata terítékrajz készítő programmal a cél a lehető legjobb anyagfelhasználás tervezése és annak elősegítése, hogy a szabászatokon pontos terítési útmutatást is kapjanak a szabáshoz.
A költségcsökkentés mellett a fenntarthatóság is fontos szempontként szerepelt a célkitűzések között, ezért a PIER számára cél volt a szabászati hulladék szignifikáns csökkentése, amit az optimalizált terítékrajzokkal kívánnak elérni.
A bevezetésben az jelentette a kihívást, hogy a klasszikusan automata szabászatra tervezett terítékrajzokat kellett hagyományos kézi szabászatra optimalizálni, mely során olyan tényezőkkel is tervezni kellett, ami az automata számára nem jelent problémát, pl.: átvágási csatornák hiánya.

A PIER Technical végül a Morgan Technica által fejlesztett Mastermind automata terítékrajz készítő szoftver bevezetése mellett döntött annak érdekében, hogy mind időben, mind hatékonyságban javítson a terítékrajzok készítésének folyamatán.
Kezdeti sikernek könyvelhető el, hogy a telepítést követő első 2 hónapban sikerült eredményes szabásokat elérni mind a négy telephely (Magyarország, Ukrajna, Szerbia, Románia) szabászatánál, miközben ezen szabásoknál sikeresen realizált 3-5%-os alapanyag megtakarítást a korábban használt terítékrajzokhoz képest. A kezdeti nehézségeket leküzdve, mára napi szinten készülnek a terítékrajzok a Mastermind rendszerében és kézi szabászat mellett automata szabászaton is gördülékenyen történik a szabás. A cég terv a program használatával, hogy éves szinten is 5%-os alapanyag megtakarítást realizáljon.