ABZ Drone Korlátolt Felelősségű Társaság

ABZ Drone Korlátolt Felelősségű Társaság

Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Békés megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Komárom-Esztergom megye, Nógrád megye, Pest megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye, Budapest, Országos

Cégbemutató

Az Agrobot Kft. ugyan 2018-ban jött létre. Akkoriban az ipari drónok magyarországi bevezetését tűztük ki célul. 2019-től az innovatív megoldásokat kísérleti és szolgáltatási jelleggel is elérhetővé tettük a vállalkozásoknak. 2019. év második felétől pedig már a legnagyobb európiai gyártókkal (Francia, Holland, Német) kötöttünk kizárólagos disztribútori szerződést. Az elmúlt 1,5 évben kiépült hazai viszont-eladói hálózatunk. A drónozás speciális területeihez nélkülözhetetlenek a profi képfeldolgozó, úgynevezett fotogrammetriai szoftverek, mellyekkel a drónos munka output-jából tudunk pl.: objektumok 3D modelljét megalkotni, RTK pontosságú (1 cm) területmérést, multispektrális területmérést a gazdálkodóknak, de lehetőség van hőkamerás felmérést végezni az építőiparnak, vagy akár az erdőgazdálkodóknak vadállomány felmérésre. Ezen a területen a világ legnagyobb, svájci székhelyű Pix4D-vel kötöttünk disztribútori megállapodást 2021. év elején.

Esettanulmány

Partnerünk drónos, fotogrammetriai szolgáltatásokat nyújt különböző ágazatokban.
Jelenleg a tevékenységet 3 fő munkavállalójuk és további alvállalkozók bevonásával folytatják. Mivel a drónos technológia iparban történő alkalmazása a tavalyi évben kezdődött meg hazánkban, ezért számottevő bevételekről még nem lehet beszámolni. Nagyságrendileg 5-10 millió ft körüli árbevételt tudtak realizálni a tevékenységből, de ez még a 2019-es közzétett beszámolóban nem látszódik. Elsődleges szolgáltatási terület az építőipar, valamint a mezőgazdaság, de a megújuló energiaiparban is egyre inkább mutatkozik igény. A piaci körülmények ennek köszönhetően adottak, nagy igény mutatkozik ezekre a szolgáltatásokra, mivel korábbi munkafolyamatokat meggyorsítja és költséghatékonyabbá teszi a korábbi motódusokhoz képest. Mivel nem eslő vállalkozás, ezért a háttérforrások, valamint az ügyfélkör is biztosított a tevékenység végzéséhez, hónapról-hónapra ugrás szerű növekedésről számolnak be.
Az egyes technológiai kiállítások alapján hazánk az elsők között van a technológiai újításokban, viszont a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy hétköznapi alkalmazásig mégis nagyon kevés vállalkozás jut el.
Az építőiparban számos folyamat (pl.: építési terület előkészítése, építési folyamatok monitorozása, nyomonkövetése, hőszigetelés megfelelőssége) még 20. századi módszerekkel történik. Ezeket a legtöbb esetben manuálisal élő munkaerő bevonásával történik. (pl. egy nagyobb volumenű építési projekt - irodaház - területelőkészítése sokszor hónapokig zajlik, mivel több geodéta és mérnök munkája szükséges ahhoz, hogy a leendő projekt stabil alapokra épüljön. Ez a metódus nem csak sok időt, de jelentős költségeket eredményez a kivitelező vállalkozások számára.
További hiányosság, hogy az építkezés során korlátozottak a lehetőségek a folyamatok monitorozására. Ennek küvetkezménye sok esetben, hogy egy későbbi munkafolyamatnál derülnek ki az alapozás vagy a falazás során elkövetett mulasztások, mely csak az adott egység visszabontásával/helyreállításával korrigálható.
Mezőgazdasági területen a növényállomány állapotának monitorozása jelenleg növényorvos személyes jelenlétével, szemrevételezéssel történik. A gyarkolatban a szakember megvizsgálja a növényzettel borított területet valamilyen alakzatban. Mivel nem lenne hatékony minden sort végigvizsgálni, ezért az össz. állomány cca. 10%-ának megvizsgálását követően határozzák meg az állomány hiányosságait és jelölik ki a teljes állomány kezelését. Ez a rendkivül pazarló technológia pontotlan és nem teszi lehetővé a precíziós kezelések előkészítését.
További terület a geodéziai területmérés, ahol egy adott terület (mezőgazdaság, építési terület, telekmegosztás stb...) esetén EOV koordináták alapján szükséges kimérni a területet és jelölni annak minden töréspontját. Jelenleg ez földi GPS vevővel történik és fizikálisan minden egyes töréspontra oda kell állni a földmérőnek személyesen és rögzíteni kell a pozíciót.
Az építőipar területén számos folyamatot kötséghatékonyabbá tesz az innovatív, dróntechnológia. A drónok a képek megalkotására képesek kizárólag, viszont a Pix4D szoftverek feldolgozzák azokat, ugynevezett orthomosaic képeket készítenek belőlük (több kép összemosása egy nagy felbontássú képpé), vagy akár pontfehőt. Ezzel elérhető, hogy akár az építéshez előkészítendő területen - még a földmunkák megkezdése előtt - különböző méréseket végezzünk egy irodai környezetből. Pontosan megállapíthatók a területi egyenletlenségek, az elszállítandó építési törlemék mennyiség, vagy számítható a terület feltöltéséhez szükséges anyag mennyisége. A korábbi technológiákkal ez akár heteket, hónapokat igényelt. A Pix4D szoftverek segítségével akár drónos, akár földről készült fotókat képes kezelni, így nem csak a levegőből megalkotott képek fognak a felhasználó számára adatot szolgáltatni. Az építés folyamatában pedig akár napi rendszerességgel lehet mérni az előrehaladását. Ez nem csupán az építkezésről visszajelzés a megrendelő és a kivitelező részére egyaránt, hanem a korábban elkészített 3D tervre tudjuk helyezni új rétegként a szoftverünkkel, így azonnal detektálhatók a kivitelezési pontatlanságok és korrigálhatók.
A mezőgazdaság terülén a drónok használata a növényállapotfelméréshez és a képek elemzéséhez szükséges Pix4D Fields szoftver szintén hosszú távon nélkülözhetetlen lesz, ugyan is a korábbi pontatlan vizsgálatokkal szemben itt 100%-ban, a teljes állományról pontos képünk lesz, és tökéletesen megállapítható, hogy az állományban, hogy vannak megbetegedések, így közvetlenül és célzottan be lehet avatkozni. Ezzel nem a termés mennyiségi és minőségi mutatói javulnak, hanem nem károsítjuk a környezetet felesleges növényvédő szer kijuttatással.
A geodéziai területmérés eddig használt földi verziójának 21. századi technikája az RTK-s drónos felmérés. Az így alkotott fotókból a Pix4D mapper szoftver cm pontos,2D felületet képez, melyből területmérési jegyzőkönyv exportálható.