L-and Informatika Korlátolt Felelősségű Társaság

L-and Informatika Korlátolt Felelősségű Társaság

Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Békés megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Csongrád megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Komárom-Esztergom megye, Nógrád megye, Pest megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye, Budapest, Országos

Cégbemutató

A L-and Informatika Kft. 1996 óta foglalkozik egyedi ipari informatikai és biztonságtechnikai rendszerek fejlesztésével, gyártásával. A fejlesztések folyamán sikerült ezen rendszereket ötvözni a modern azonosító technikákkal (RFID, Dallas) és az IoT technológiával. Itt a cél az ipari és a biztonsági piacon jól megfelelő, robosztus, környezeti és emberi hatásoknak jól ellenálló azonosítóeszközök használata, magas intelligenciájú mikroszámítógépes, IoT alkalmazásokban.
Az utóbbi években a tevékenység fő iránya az Ipar 4.0 MES alkalmazások (Üzemidő-, Energia Monitor stb.) fejlesztése volt, az eddigi tudásbázis alapján.
A fejlesztéseink során a legfontosabb mindenkori kitűzött cél a felhasználók eddig tapasztalatai által felvetett problémák korszerű, korrekt megoldása.
További cél költséghatékonyan elősegíteni a felhasználók számára komoly ERP rendszer bevezetését azáltal, hogy MES rendszerünk valósidejű adatokat szolgáltat a gyártási folyamatokról már a felkészülés alatt is.

Esettanulmány

Bács-Kiskun megyei 50 főt foglalkoztató, fémalkatrészeket és szerkezeteket gyártó vállalkozás
A vállalkozás tulajdonosában felmerült a gondolat, hogy a termelő gépek és a munkaidő kihasználtságán volna mit javítani.
Korrekt, valós adatok hiányában ez nem lesz lehetséges, ezek nélkül marad a hatékonyág azon a szinten, ami az eddigi tradicionális működést jellemezte.
Komoly vállalatirányítási rendszer (ERP) jelen pillanatban gyors és olcsó megoldásként nem jőhet szóba, mivel a helyi bevezetése is komoly humán erőforrásokat kötne le. Ez lenne a távoli cél, de jelenleg egy olyan olcsó és gyors megoldás szükséges, ami hatékonyságot önmagában képes növelni és integrálható lesz a későbbi ERP rendszerbe is.
Ennek szellemében megfogalmazódtak az elvárások egy korszerű üzemidő monitorig rendszerre.
A termelőtevékenység egy telephelyen lévő lakatos, hegesztő- és forgácsoló üzemekben folyik.
A termelés zömét kb. 20 darab berendezés szolgálja ki. Ezek monitoringja szolgáltatna megbízható információkat a kitűzött cél érdekében.
Ezen berendezések típusban, gyártóban, korban teljesen eltérnek. Van közöttük hagyományos eszterga, karusszel és horizont maró, CNC maró, lézervágó, vízvágó, kompresszor, és védőgázos hegesztőgépek is.

A megvalósított Üzemidő Monitor rendszer ezen gépek üzem idejének mérését végezte. Kiegészítve az üzemidőt a dolgozó személyével (RFID kártya olvasó) és a végzett munka munkaszámával (vonalkód olvasó) A rendszer ezeket az adatokat SQL adatbázisban tárolta és webes felületeken jeleníthette óránkénti eloszlásban.
Fontos feltétel volt, hogy a rendszer használata lehető legegyszerűbb legyen, ne kelljen hozzá „pilóta” vizsga. A vezetés minden szintjéén láthassák a fontos adatokat, akár egy okos telefon képernyőjén. is,a tartózkodási helytől függetlenül. E a módszer lehetőséget ad a közvetlen vezetőknek a gyors, operatív beavatkozásba a termelési folyamatokba. Ez a tulajdonság már önmagában jelentősen növelheti a hatékonyságot.
Erre a feladatra létre jött a helyi specialitásnak megfelelő 20 gépes „IP40 Lite” rendszer mely, pl. az mellékelt webes (mobil) képernyőn egyben mutatja a termelést befolyásoló berendezések az napi üzemidő óránkénti eloszlást, ha szükséges személyek és munkaszámok szerint. A közvetlen termelés irányítási szint egy pillantással átláthatja az aktuális és egésznapi helyzetet és hatásosan beavatkozhat. Minimalizálható a termelés kiesés.
A rendszer fizikai kialakítása úgy történt, hogy miden gépre felszerelésre került egy „iChekPoint” IoT készülék mely a helyi Wifi hálózaton tart kapcsolatot az „IP40 Lite” szerverrel. Minden készülékhez kapcsolódik kártya- és vonalkódolvasó modul. A készülékek egy speciális áramérzékelőn keresztül érzékeli a termelő berendezés felvett áramát (pl. motor áram, hegesztő áram stb.). Minden gépre megállapításra került az a küszöbáram érték mely felet már effektív munkát végez. Ha ezt az értéket túllépi az adott berendezés árama akkor, a rendszer számára üzemidőt regisztrál időpont, időtartam, darabszám, dolgozó és munkaszám szerint. Ezek az adatok a szerver SQL adatbázisába kerülnek. Ez jelenítik meg a webes böngészők különböző formában és összesítésben. A későbbi ERP rendszer ezt az adatbázis kérdezheti le.