LERCH IMRE JÓZSEF egyéni vállalkozó

LERCH IMRE JÓZSEF egyéni vállalkozó

Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Békés megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Csongrád megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Komárom-Esztergom megye, Nógrád megye, Pest megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye, Budapest, Országos

Cégbemutató

Egyéni vállalkozóként is foglalkozom egyedi ipari informatikai és biztonságtechnikai rendszerek fejlesztésével, gyártásával.A fejlesztések folyamán sikerült ezen rendszerekben ötvözni a modern azonosító technikákat, az IoT technológiát és a web alapú megjelenítést. A megközelítés lényege az, hogy az ipari és a biztonsági piacon jól megfelelő, robosztus, környezeti és emberi hatásoknak jól ellenálló azonosító eszközök (RFID, Dallas stb.) használata, magas intelligenciájú mikroszámítógépes, valós idejű IoT alkalmazásokban. Fejlesztéseinkben legfontosabb célkitűzés a felhasználók eddigi tapasztalatai által felvetett termelésközeli problémák korszerű, korrekt megoldása, a meglévő tudásbázis alapján. Ezeken az alapokon, a felhasználókkal együttműködve születettek meg vállalkozásom prémium megoldásai.

Esettanulmány

Bács-Kiskun megyei fémszerkezet és alkatrész gyártó 50 fős vállalkozás
Bács-Kiskun megyei 50 főt foglalkoztató, fémalkatrészeket és szerkezeteket gyártó vállalkozás
A vállalkozás tulajdonosában felmerült a gondolat, hogy a termelő gépek és a munkaidő kihasználtságán volna mit javítani.
Korrekt, valós adatok hiányában ez nem lesz lehetséges, ezek nélkül marad a hatékonyág azon a szinten, ami az eddigi tradicionális működést jellemezte.
Komoly vállalatirányítási rendszer (ERP) jelen pillanatban gyors és olcsó megoldásként nem jőhet szóba, mivel a helyi bevezetése is komoly humán erőforrásokat kötne le. Ez lenne a távoli cél, de jelenleg egy olyan olcsó és gyors megoldás szükséges, ami hatékonyságot önmagában képes növelni és integrálható lesz a későbbi ERP rendszerbe is.
Ennek szellemében megfogalmazódtak az elvárások egy korszerű üzemidő monitorig rendszerre.
A termelőtevékenység egy telephelyen lévő lakatos, hegesztő- és forgácsoló üzemekben folyik.
A termelés zömét kb. 20 darab berendezés szolgálja ki. Ezek monitoringja szolgáltatna megbízható információkat a kitűzött cél érdekében.
Ezen berendezések típusban, gyártóban, korban teljesen eltérnek. Van közöttük hagyományos eszterga, karusszel és horizont maró, CNC maró, lézervágó, vízvágó, kompresszor, és védőgázos hegesztőgépek is.


A megvalósított Üzemidő Monitor rendszer ezen gépek üzem idejének mérését végezte. Kiegészítve az üzemidőt a dolgozó személyével (RFID kártya olvasó) és a végzett munka munkaszámával (vonalkód olvasó) A rendszer ezeket az adatokat SQL adatbázisban tárolta és webes felületeken jeleníthette óránkénti eloszlásban.
Fontos feltétel volt, hogy a rendszer használata lehető legegyszerűbb legyen, ne kelljen hozzá „pilóta” vizsga. A vezetés minden szintjéén láthassák a fontos adatokat, akár egy okos telefon képernyőjén. is,a tartózkodási helytől függetlenül. E a módszer lehetőséget ad a közvetlen vezetőknek a gyors, operatív beavatkozásba a termelési folyamatokba. Ez a tulajdonság már önmagában jelentősen növelheti a hatékonyságot.
Erre a feladatra létre jött a helyi specialitásnak megfelelő 20 gépes „IP40 Lite” rendszer mely, pl. az mellékelt webes (mobil) képernyőn egyben mutatja a termelést befolyásoló berendezések az napi üzemidő óránkénti eloszlást, ha szükséges személyek és munkaszámok szerint. A közvetlen termelés irányítási szint egy pillantással átláthatja az aktuális és egésznapi helyzetet és hatásosan beavatkozhat. Minimalizálható a termelés kiesés.
A rendszer fizikai kialakítása úgy történt, hogy miden gépre felszerelésre került egy „iChekPoint” IoT készülék mely a helyi Wifi hálózaton tart kapcsolatot az „IP40 Lite” szerverrel. Minden készülékhez kapcsolódik kártya- és vonalkódolvasó modul. A készülékek egy speciális áramérzékelőn keresztül érzékeli a termelő berendezés felvett áramát (pl. motor áram, hegesztő áram stb.). Minden gépre megállapításra került az a küszöbáram érték mely felet már effektív munkát végez. Ha ezt az értéket túllépi az adott berendezés árama akkor, a rendszer számára üzemidőt regisztrál időpont, időtartam, darabszám, dolgozó és munkaszám szerint. Ezek az adatok a szerver SQL adatbázisába kerülnek. Ez jelenítik meg a webes böngészők különböző formában és összesítésben. A későbbi ERP rendszer ezt az adatbázis kérdezheti le.