GeoIQ Imaging Korlátolt Felelősségű Társaság

GeoIQ Imaging Korlátolt Felelősségű Társaság

Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Békés megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Csongrád-Csanád megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Komárom-Esztergom megye, Nógrád megye, Pest megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye, Budapest, Országos

Cégbemutató

Több mint 30 éves tapasztalat az űrfelvételek feldolgozó szoftvereinek forgalmazása kapcsán. Számos nagy hazai projektben az általunk forgalmazott űrfelvételeket és feldolgozó szoftvereket használják. A hazai Földmegfigyelési Információs Rendszer, FIR az általunk forgalmazott ENVI és SARscape szoftvereken alapul. A Nemzeti Földügyi Központ az általunk forgalmazott Planet űrfelvételeket használja a mezőgazdasági támogatások kapcsán. Az igen nagy, 30 cm-es terepi felbontású űrfelvételt már az úttervezésben is használják itthon. Fotogrammetria és képszegmentáló szoftverek forgalmazása, Trimble INPHO és Trimble eCognition szoftvercsalád. Az EU Space Imaging és a Maxar cég hazai viszonteladója. A Capella Space radar műholdfelvételeinek hazai viszonteladója. A Safe Software cég FME adatkonverziós szoftvercsomagjának magyarországi viszonteladója.

Esettanulmány

Jelen esetben az ügyfél a KIFÜ, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség volt, de a cél, hogy minden érdeklődő használja ezt az oldalt. A központi kormányzathoz tartozó szervezeteken kívül magáncégek is. Mivel az Európai Unió Euro milliárdokat költött arra, hogy a Sentinel műholdakat pályára állítsa és a keletkező űrfelvételeket ingyenesen hozzáférhetővé tegye mindenki számára, így itthon is érdeke bármely gazdálkodó szervezetnek a felvételekben rejlő információ hasznosítása. A felhasználók között megtaláljuk a Nemzeti Földügyi Központot, az Országos Vízügyi Hivatalt. A mezőgazdasági támogatások kifizetésekor is fontos szempont, hogy a bevallott adatok egyeznek-e az idősoros műhold felvételeken látható valóságos állapottal. A radar műhold felvételek pedig választ adnak olyan kérdésekre is, hogy egyes kritikus létesítmények, például gátak mozognak-e, szükséges e a megerősítésük. A kolontári vörösiszap katasztrófa is elkerülhető lett volna, ha korábban rendszeresen ellenőrizték
Ha szeretnénk tudni, hogy az országban milyen a mezőgazdasági területek állapota, milyen termés várható az egyes haszonnövényekből, milyen a növények fejlődési állapota, akkor ezt hagyományos módszerekkel, terepi bejárásokkal nagyon nehéz és költséges megvalósítani. Különösen ha az egyidejű állapotot szeretnénk megállapítani. Ehhez manapság ideális eszköz az űrfelvétel, mivel tucatnyi műhold felvételezi a földet, vannak nagyobb területet egy képpel lefedő de kisebb terepi felbontású műholdak, s vannak kisebb területet egy képpel lefedő de jóval nagyobb terepi felbontású műholdak. Valójában a felhasználási cél dönti el, hogy elég a 10 méteres felbontás, vagy szükség van a 3 méteres felbontású felvételre. De ha igazán fontos a terepi felbontás, akkor készíthető 30 cm-es terepi felbontású űrfelvétel is a Maxar cég műholdjával. Nagyobb mezőgazdasági parcellák állapotának megállapításához jó a 10 méteres Sentinel műholdkép is. Míg egy „nadrágszíj” parcella esetén jobb a 3 méteres felbontású űrfelvétel. A radar műholdak pedig felhős időben és éjszaka is tudnak felvételt készíteni, mivel a radarkép esetén nincs szükség a Napra, mivel a radar műhold egy aktív szenzor, kibocsát egy radar hullámot, s annak a visszaverődését méri. Márpedig például árvíz esetén általában felhős az idő, így ha képet szeretnénk nyerni az elöntött területekről, akkor szinte csak a radar felvétel a megoldás.
Hatalmas mennyiségű űrfelvétel keletkezik manapság minden nap. Az Európai Unió által finanszírozott Sentinel műholdfelvételek ingyenessége komoly lökést adott a műholdképek feldolgozásának, az abban rejlő hasznos információ kinyerésének. Vannak olyan cégek, akik a Föld minden pontját minden nap lefényképezik 3 méteres felbontással. Ilyen például a Planet cég, de persze ezek a felvételek már nem ingyenesek.
Ahhoz, hogy a műholdképből előálljon a hasznos információ képfeldolgozó szoftverre van szükséünk. Ilyen például az L3Harris cég ENVI + IDL szoftvercsaládja. Ezt a szoftvert használja a központi kormányzat által felállított Földmegfigyelési Információs Rendszer, FIR is. Ki kell szűrni az atmoszféra torzító hatását. térképhelyessé, más szóval ortofotóvá kell tenni a nyers képet. Majd különböző képosztályozó eljárásokat alkalmazva ki kell nyerni a hasznos információt az űrfelvételből. Megállapítható a növényzet fajtája, a növény fejlettségi állapota, s még az is, ha a növény szomjúhozik/stresszes. De az idősoros felvételek alapján az is megválaszolható, hogy a gazda azt a növényt, s akkor vetette-e el, mint ami a bevallásában szerepel. A betakarítás előtt hetekkel már igen precíz becslést lehet adni a várható terméseredményekre.
A radarfelvételek feldolgozó szoftvere a SARscape szoftvercsalád. Ezt használja a központi kormányzat által felállított Földmegfigyelési Információs Rendszer, FIR is. A tavaszi áradások alkalmával jól lehatárolhatók a radarfelvételen a vízzel elöntött területek, akkor is ha épp felhők borítják az országot.
Az igen nagy felbontású űrfelvételek vagy légifelvételek esetén az igazán hasznos eszköz egy képszegmentáló, OBIA, Obeject Based Image Analysis típusú szoftver. Ilyen a Trimble cég eCognition szoftvere. Az ilyen igen nagy felbontás esetén, (akár 30 cm-es terepi felbontás) a hagyományos osztályozó eljárások nem alkalmazhatók, ilyenkor segít a képszegmentáló, OBIA típusú szoftver a hasznos információ kinyerésében.

Weboldal: