DATAKART Mérnöki Tanácsadó, Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

DATAKART Mérnöki Tanácsadó, Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Békés megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Csongrád-Csanád megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Komárom-Esztergom megye, Nógrád megye, Pest megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye, Budapest, Országos

Cégbemutató

Cégünk több mint húsz éve dolgozik a térinformatika, geodézia, geomatika minden területén. Kompetenciánk kiterjed az adatgyűjtésre, adatintegrációra, térinformatikai rendszerek kialakítására. Nagy tapasztalatunk van lézerszkennelésben, földmérésben, fotogrammetriában és komplex felmérő rendszerek kialakításában is. Tevékenységünk felöleli a térbeli adatgyűjtés minden formáját és a gyűjtött adatok térképi és térinformatikai megjelenítését.
A hagyományos térképi ábrázoláson túlmenően a térbeli adatok kezelésére ügyfeleink részére térinformatikai megoldásokat nyújtunk, ami felöleli az adatok elemzését, a rendszer tervezést, kialakítást, fejlesztést, bevezetést, üzemeltetést, tanácsadást.
Vállaljuk a térbeli adatokkal kapcsolatos teljes projektmenedzsmentet az adatgyűjtés tervezéstől a térinformatikai rendszer megvalósításig, mindezt a legkisebb – egy felhasználós kialakítástól az országos méretű rendszerekig. Szakembereink sok éves tapasztalata és referenciáink biztosítják, hogy igazi m

Temékeink

Esettanulmány

A Duna Aszfalt Zrt. jelenleg a magyar építőipari piac egyik legjelentősebb szereplője és a Duna cégcsoport tagja. A 100%-ban magyar tulajdonú vállalategyüttes mind a gyártás, mind a kivitelezés területén jelentős referenciákkal bír. A cégcsoport vezető vállalkozása, a Duna Aszfalt Zrt. 1996-ban alakult. Az ország számos településén végez út- és mélyépítő tevékenységet fővállalkozóként. Stabil és megbízható partnere önkormányzatoknak, gazdasági társaságoknak, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek és a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek. A Duna Aszfalt Kft. fő tevékenysége az útépítés és -felújítás, környezetvédelmi projektek megvalósítása, komplex infrastruktúra-fejlesztés, hídépítés. A Duna Aszfalt Kft. a magyarországi útépítési piacon jelenlévő, külföldi tulajdonú multinacionális cégekhez hasonlóan, komoly összegeket tud áldozni új útépítési anyagok, és technológiák kidolgozására, illetve piacra vezetésére.
A közútépítési projektek során a pontosság kritikus minden szakaszban, a tervezés megkezdésétől az üzembehelyezésig. Az esetleges rossz minőségű, pontatlan alaptérképek idő és költségigényessé teszik a tervezési alaptérkép elkészítését hagyományos földi geodéziai módszerekkel. Az útépítési munkák jelentős részénél már a digitális tervek alapján történik a munkagépek vezérlése, ezért nagyon fontos, hogy mindig pontos digitális térképi adatok álljanak rendelkezésre a következő munkafázis megkezdéséhez, amelyek elkészítése hagyományos felméréssel nem tudja követni az előrehaladást.
A helyzet megoldására a cég több, kamerával felszerelt drónt szerzett be, amelyekkel rendszeresen tud légifotogrammetriai felméréseket végezni a tervezési és építési területeken. A drónokkal készült képek feldolgozásához azonban speciális feldolgozó szoftverek szükségesek, hogy előálljanak a 3D modellek és ortofotok.
• Fotogrammetriai feldolgozó szoftver
A fotogrammetriai feldolgozó szoftver automatizálja a nagy felbontású, texturált, 3D hálós modellek előállítását a standard 2D képekből. A szoftver képes légifelvételek, illetve közel-fotogrammetriai felvételek fotogrammetriai feldolgozására és a tájékozott felvételek alapján nagy részletességű 3D objektum rekonstrukcióra és mesh modell generálására.
• Fotogrammetriai kamera kalibrációs és kiegyenlítő szoftver
A fotogrammetriai feldolgozás mellett szükséges fotogrammetriai kamera kalibrációs és kiegyenlítő szoftver használata is, a szélső pontosságú 3D eredmények előállításához. A BINGO szoftver a kamerák kalibrálásához és a fotogrammetriai és geodéziai mérések együttes kiegyenlítéséhez szükséges.

bevezetést követően elért üzleti előnyök

A drónokkal végzett felméréseknek az útépítésben számos előnye van. A fotogrammetriai feldolgozó szoftver digitális terepmodellt, digitális felszínmodellt és ortofotót tud előállítani, amely jóval több adatot tartalmaz egy hagyományos térképnél.
A drónnal készült légifényképek kiértékeléséből a fotogrammetriai szoftvermegoldássokkal előállított 3D adatok sokkal gyorsabban állíthatók elő és használhatók fel az ellenőrzésekhez, illetve a következő munkafázisok tervezéséhez, mint a hagyományos felmérésekből. Összehasonlítva a hagyományos felmérési módszerekkel körülbelül öt napig tartana egy szkennerrel a terepen, hogy előállítsuk a drónnal egy óra alatt megszerzett adatokat.
A 3D térmodell bevezetésével a térbeli adatok minősége javult. A kiértékelt adatokból ellenőrizhetővé vált, hogy a tervekhez képest mekkora eltérést mutatnak a tényleges értékek. Ezt akár naponta is ki lehet m