Adatlap


Esettanulmány címe:
NovoHost
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
Megalapozott felismerés, hogy a nagyobb hatékonyság, gazdaságosság elérése érdekében az éttermeknek, kávéházaknak, sörözőknek, cukrászdáknak, üzemi éttermeknek stb. is szükségük van ma már a számítógépekre. Évekkel ezelőtt, amikor nyugati mintára a számítógépek megjelentek a magyar vendéglátásban is, sokan féltették a hagyományos, bensőséges pincér-vendég kapcsolatot, amikor a főúr tollal-ceruzával, keskeny számolócédulával összegezte az asztal mellett a fogyasztást. Az idilli állapot mögött persze mindig ott volt a zárás után sokszor órákig tartó ellenőrző munka, mely ugyan nem érinti közvetlenül a vendégforgalmat, de a háttérben jelentősen megterheli a tulajdonost és az alkalmazottakat is.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
A modern technika és a hangulatos étterem ma már magától értetődően megfér egymással, hiszen ahol már működnek, ott az éttermi vezetés nélkülözhetetlen jobb kezévé váltak a NovoHost-TS pincérterminál rendszerek. Olyan forgalomelemzésekre nyílik lehetőség, amelyek segítségével könnyebben meghatározhatók és tervezhetők az étterem bevételei. Az éttermi vezetés számára fontosak azok a forgalmi kimutatások, amelyekre alapozva üzleti döntéseket hozhatnak. Általános tapasztalat, hogy az éttermi munkát forradalmasító technika bevezetése után a dolgozók gyorsan alkalmazkodnak, rövid idő alatt beletanulnak a rendszer használatába és így az munkájuk mindennapi, nélkülözhetetlen eszközévé válik.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A tetszőleges időszakra, napra lekérhető forgalmi kimutatások étel-ital típusok és fajták szerint, pincérenként, asztalonként, termenként vagy akár pultonként, pénztárgépenként is vizsgálhatók. Pontos adatokat kapunk a reprezentációs keret felhasználásról, személyzeti fogyasztásról, törzsvendégek és cégek, utazási irodák forgalmáról. Az árrés számító és elemző modul tetszőleges időszak tényleges árréséről ad tájékoztatást az eladott ételek-italok receptúrájában szereplő alapanyagok eladáskori beszerzési árának és a vendégek felé történt számlakibocsátások árainak figyelembevételével. A részletes rendelések ismeretében hatékonyabb lehet a konyhai időbeosztás, a szóban történő közlések esetében gyakran előforduló félreértések, félrehallások kiküszöbölésével felhőtlen szakács-pincér kapcsolat alakul ki. Nincs többé szükség a konyhába történő felesleges beszaladgálásokra, ezért a felszolgálóknak több idejük jut a vendégre.