Adatlap


Esettanulmány címe:
Mesterséges intelligencia alkalmazása a beszerzésben és gyártástervezésben
Az esettanulmányban szereplő ügyfél ágazati besorolása:
szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás
Az esettanulmányban szereplő ügyfél piaci bemutatása - ágazat, cégméret, piaci körülmények, erőforrások:
A cég 15 fős cég, amely Somogy megyében egy heti menüt gyártó konyhát működtet, a konyha következő heti tervezett gyártása előző hét pénteken már látható. A cég egy kiemelkedően felszerelt, kizárólag csak csomagolt készételek gyártására specializált konyhát működtet, alkalmazott kollégái képesek innovatív szoftver megoldásokat működtetni, így az iparágban megszokottnál jelentősen alacsonyabb dolgozói létszámmal tud dolgozni.
A megoldandó üzleti probléma bemutatása:
A cég azon folyamatait, amelyek előre definiálhatók, szoftveresen, AI megoldások beépítésével automatizálja, így kiküszöbölhető az emberi hiba lehetősége, illetve több mint 1 fő munkaereje megtakarítható. Az automatizálható folyamatok: - A következő heti menü összeállítása - Egy napi menü költségeinek összeállítása, az árakkal együtt a várható árrés-tömeg kiszámítása naponta - A megrendelések összesítése, a tényleges árrés-tömeg kiszámítása - Az alapanyag-szükséglet kiszámítása - A rendelések optimalizálása ár- és egyéb paraméterek alapján Input adatként rendelkezésre állnak a gyártmánylapok, amelyek alapján látható, hogy 1 adag készételhez mekkora volumenű és milyen alapanyag szükséges. Ezen alapanyag kiszabatok egy, a konkrét manuális mérések alapján folyamatosan frissülő SQL adatbázisban találhatók. Rendelkezésre áll ezen belül az összes gyártott termék listája, továbbá azon termékek listája, amelyek az előző 3 hétben szerepeltek a menüben, így azok nem kerülnek gyártásra. Rendelkezésre áll továbbá a 3 fő szállító aktuális árlistája.
Az alkalmazott megoldás bemutatása és a bevezetést követően elért üzleti előnyök:
A szoftver egymásra épülő modulokból áll; első lépésben az összes termék listája, az elmúlt 3 hétben gyártott termékek listája, illetve egyedi utasítások alapján (pl.: naponta kerüljön betervezésre egy vega leves és egy vega főétel, hetente 2 alkalommal legyen rizseshús, stb.) eltervezi a következő heti menüt, a háttérszámításokhoz kiszámolja a napi menü önköltségét. Ezután a partnerek leadják rendeléseiket, a rendelések összesítésre kerülnek, ezáltal látható, hogy mely termékből hány adag kerül legyártásra következő héten. A tervezett készétel mennyiségek és a gyártmánylapok alapján a szoftver kiszámolja, hogy mely alapanyagokból mekkora mennyiséget szükséges rendelni, erről készít egy anyagkiszabatot. Ezt követően a szoftver megvizsgálja a 3 fő beszállító árait és vagy előre bevitt preferenciák alapján (pl tarját csak az XY Kft-től rendeljünk, amennyiben maximálisan 20%-kal drágább, mint a versenytársak) megírja a megrendeléseket, vagyis melyik beszállítótól mi kerüljön megrendelésre. A megrendeléseket felhőbe tölti fel, továbbá